starbucks

Starbucks – Baresso, Costa Coffee og Coca Cola.

In Cafe Kaffe by Cafe Kaffe

Starbucks

Starbucks, historien, kaffen og kærligheden. En blogpost hvor du får alt om Starbucks, serveret på en Underkop.

Starbucks
Starbucks historien starter i Seattle i 1971. På 2000 Western Avenue og flyttede i 1976 til Pike Place Roast. Engelsklære Jerry Baldwin, historielære Zev Siegl, og forfatter Gordon Bowker startede virksomheden. Med en vision om at levere kvalitetskaffe og udstyr, de serverede ikke selv kaffen.

Navngivet som en hyldest til de søfarende. Der i tidlige dage fragtede bønner, er navnet taget fra Moby Dick. Hvor første styrmanden på skibet Pequod, hed Starbucks.
Der skal gå en del år før Starbucks tager fart. Det er først i 1987 at Howard Schultz køber firmaet. Han tidligere har arbejdet i, efter at have researched i Italien.
I dag er der mere end 27.000 cafe’er fordelt ud i 76 lande. Desuden er der mere end 238.000 ansatte, som Howard Schultz er CEO for. Starbucks omsatte i 2017 for $2.9 Billions, og en markeds værdi på $70.9 Billions.

 

Kaffen hos Starbucks.

Der er i dag mange flere varianter, end det lille risteri på Pike Place kan producerer.
Man kan vel nærmest kalde det sted, for et udstillings vindue eller museum i dag.
Du kan stadig får en kop kaffe der. Men selve riste produktion er forlængst flyttet til større lokaler.
Der er ikke tal på hvor mange varianter, af kaffe Starbucks har produceret gennem årene.
Men her er en del, af det udvalg du kan få i dag.

StarbucksFørste Starbucks i Skandinavien.

I Københavns lufthavn kom den første Skandinaviske Starbucks.
I dag er der to i lufthavnen og i andre af de store lufthavne rundt om i Skandinavien.
Det lader ikke til, at der er deciderede udvidelses planer på den front. Men mon ikke når der for alvor kommer gang i økonomien igen, at vi vil se dem flere steder.

 

Vi er meget glade for Amerikanske ting her i Danmark (lille USA). Så jeg tror det vil blive taget imod, med kyshånd i det meste af landet. Det kunne dog tænkes, at der var nogle cafe ejere, der ikke synes det var en god ide. Konkurrence er godt for os forbrugere.
Det kunne tænkes vi på den måde, kunne komme af med, nogle af de Cafe’er. Som sælger noget usmageligt sprøjt, der kun høre sig til på Rødby Puttgarden færgerne.

Starbucks åbner i Italien.

Med en kæmpe flagskibs butik. I et gammel postkontor i Milano, åbnede Starbucks, sin første butik i Italien.
Få kilometer fra hvor Angelo Moriondo i 1884 opfandt espressomaskinen.
Starbucks har brugt mere end 2 år på at få lokalerne klar. Men så kan du også opleve et ægte kafferisteri, mens du nyder alt fra pizza til is og cocktails. Der er 115 forskellige drikke at vælge imellem, når du træder indenfor i den historiske bygning. Starbucks er da heller ikke bleg for at kalde den, deres smukkeste butik til dato. Det siger ikke så lidt, når der er mere end 27.000 stk fordelt rundt om i verden.

Om de bliver en succes i den kaffesnobbede Italien, det vil tiden vise. Men mon ikke, de får fat i de unge italianere først, selv om konkurrencen er stor. Illy og Lavazza har også hjemsted i Milano, hvor de begge har hovedkontor, risteri og flagskibs butikker.

Baresso bedre end Starbucks?

Baresso er startet af iværksætteren Kenneth Luciani.
Han startede i 1999 Danmarks første kæde af espresso- og kaffebarer.
Bygget på arbejdsomhed, passion og en god gang knofedt, er Baresso kraftigt inspireret af Starbucks.
Kenneth Luciani har skabt et mindre  kaffe imperium, i form af 20 Baresso Cafe’er rundt om i landet.
Den første kop blev serveret på Højbro plads i Maj 2000, og den sidste kop drak jeg for 5 minutter siden… men mon ikke de er ved at lave en mere 🙂

Baresso

Baresso Coffee Club:

Du kan blive medlem og få dit eget Baresso kort, når du betaler med det får du 10, 15 eller 20% rabat, alt efter om du er Red, Silver eller Gold member.
Der er flere fordele end blot rabatten, du kan læse om alle detaljerne på Baresso’s egen hjemmeside.

10. Gode Baresso-råd til dig som selv brygger din kaffe.

1. Sørg for at din kaffebrygger – stempelkande, kaffemaskine eller espressomaskine – altid er rengjort. Gamle kafferester kan være harske og ødelægge smagen på den friskbryggede kaffe.

2. Brug friskmalede bønner – køb kun kaffe til 1-2 ugers forbrug.

3. Brug den rigtige formalingsgrad. Groft til stempelkaffe, fint til filterkaffe og ekstra fint til espresso. Du kan få formalet din kaffe i kaffebaren eller købe dem som hele bønner.

4. Når din kaffepose har været åbnet, skal du opbevare din kaffe – bønner såvel som formalet kaffe – i en tætsluttende dåse i fryser eller køleskab. Fugt og luftens ilt sætter en harskningsproces i gang.

5. Til kaffebrygning skal du altid bruge friskt koldt vand.

6. Når du brygger kaffe på stempelkande eller kaffemaskine skal vandet varmes op, til det når kogepunktet. Lad ikke vandet stå og koge. Når vandet rammer kaffen, skal det have en temperatur på 92-96 grader for at aroma- og smagsstofferne ekstraheres optimalt.

7. Benyt den rette dosering. De fleste foretrækker ca. 7 g. formalet kaffe til ca. 1,5 dl. vand – det svarer til ca. 45 g. til 1 liter vand. Styrken af den færdige kaffe er altid et spørgsmål om dosering.

8. Brug af stempelkande giver det bedste smagsudbytte af de formalede bønner. Når vandet er hældt på, skal kaffen trække i 4 minutter. På den måde opnår du det bedste udtræk af bønnernes smags- og aromastoffer.

9. Hvis du brygger klassisk filterkaffe på en kaffemaskine, skal du sørge for at hælde kaffen over på en termokande eller drikke den indenfor 30 minutter. Lader du kaffen stå for længe på kaffemaskinens varmeplade begynder vandet i kaffen af fordampe, og kaffen bliver derved stærkere og besk.

10. Og bryg så din kaffe, luk øjnene og smag efter.

Er Baresso bedre end Starbucks?

Som kaffe elsker og stor Starbucks fan, er det med lettere stolthed i stemmen at jeg påstår at vi sagtens kan være med her i Danmark, Baresso er efter min personlige smag væsentligt bedre end Starbucks. Baresso har gjort kaffe lige så nemt og tilgængeligt som Starbucks, de har bare gjort en anelse mere ud af kaffe smagen, hvor jeg tit synes den Amerikanske version kan være en smule for mild. Når man bestiller et dobbelt shot på Baresso, så kan man smage man har fået et ekstra skud espresso med i Latten, der er generelt mere lyst og lækkert hos Baresso og bag disken klares den samme mængde kaffe udskænkninger af tre til fire smilende unge mennesker, hvor der hos Starbucks står en mindre indsatsstyrke klar til at tage imod. Det virker også som om dem der arbejder der er glade for Baresso, hvor en Starbucks medarbejder kan se meget ligeglad ud, men måske er det bare de steder i USA jeg har været hvor det ikke er de største smil, for Starbucks i lufthavnen er der jo altid en smilende svensk jente der slynger mokka over disken.

Om Baresso er bedre end Starbucks vil jeg lade være op til dig selv at afgøre, for kaffe er jo en smagssag.
Min vurdering er dog klar, Kenneth og hans Baresso team fører 3-1.

Så håber jeg du er blevet inspireret til at komme forbi en Baresso, for det kan jo være vi ses der.
Tak til Baresso for en del af teksten (deres 10 gode råd) og masser af gode kopper kaffe gennem tiden.

Costa Coffee købt af Coca Cola.

Britiske Costa Coffee, med deres 3800 Cafe’er fordelt i 32 lande, er blevet opkøbt af Coca Cola.
Coca Cola Koncernen har betalt 5.1 Milliarder Dollars, 32.5 Milliarder Danske kroner for Costa Coffee.
Det gør det til Coca Cola’s største investering i 8 år.

Costa Coffee er endnu et replika, af Starbucks. Dog en utrolig succesfuld en af slagsen.
Med den investering, kommer Coca Cola ind på et af de får drikkevare markeder, hvor de endnu ikke har været dominerende. Samtidig giver drikkevarer giganten et boost til Costa Coffee, med deres distributions netværk.

Ved du hvor du får, den dyreste Latte i Europa? Eller hvorfor Blue Mountain kaffe er så speciel?