Bodum Pour Over

Pour over kaffe guide eller slow brew kaffe.

In blog by Cafe Kaffe

Pour over kaffe er blevet et tegn på god tid.

Pour over kaffe også kaldet Slow Brew, er den mest trendy måde du kan drikke kaffe på for tiden.
Det er beviset for, at du har god tid og nyder livet og forstår dig på  kvalitet.
Men for at være rigtig trendy, skal du have det korrekte værktøj, og ikke mindst kende din pour over kaffedosering.

I denne Pour Over kaffe guide, dækker jeg alt fra opskriften, hvordan du udfører den bedste, hvilken kaffebrygger du skal have, sundhed i forhold til bryggemetode. Til sidst får du en masse ideer til hvad du kan bruge de brugte kaffebønner til.
Hvis du har hældt kaffen op, så lad os gå i gang.

Pour over kaffe guide.

Først og fremmest skal du bruge, en el kedel, en kaffe tragt og en kaffe kande.
Det er de basale værktøjer, til at lave slow brew kaffe.
Du sagtens lave rigtig god kaffe, med en billig kaffe tragt.

Kaffetragt

En god gammeldags kaffe tragt behøver ikke koste en formue.
Men hvis du skal følge trenden, så se længere nede i artiklen, hvor jeg kommer ind på de mest populære setup’s.
Der findes specielle el kedler til formålet, men du behøver ikke starte med sådan en.
Målet er det samme, vandet skal op og koge, derefter venter du ca. 30 sekunder, så vandet når en temperatur på ca 95 grader.

Slutteligt skal kaffen have en beholder at lande i.
Du kan bruge en hvilken som helst varme fast kande til det.
Igen er der selvfølgelig special kander til formålet.
Men alt efter hvor ofte du drikker kaffe og hvor nemt det skal være, kan du bruge alt fra en gammel kande fra en kaffe maskine, til enten Bodum Pour Over eller Hario V60.

Pour over kaffe opskrift.

Opskriften til Slow Brew er enkel, du skal bruge 7g kaffe pr. Kop. En kop er ca. 100ml, mens et krus typisk er 2-300ml.
Alt efter om du ønsker en mildere eller stærkere kop kaffe, kan du tilpasse hvor meget kaffe du bruger.
Men du kan også købe en stærk eller mild kaffe, der matcher din smag.
Det anbefales, at du eksperimenterer lidt med din kaffe smag og holder dig til de 7g pr kop.

Friske bønner giver den bedste smag, men de kræver også at du investerer i en kaffe kværn.
Til dette formål, kan en billig kaffekværn sagtens bruges, mens espressomaskiner kræver en noget bedre kvalitet kværn.
Dette er fordi kaffe til espresso skal males meget fint, og ens formet.

Pour over kaffe hvordan.

Du har nu en kaffe kande, med en tragt med kaffefilter oven på. Du har kogt dit vand og afmålt 7g kaffe pr kop i dit kaffefilter.
Hæld det ca. 95 grader varme vand, i en tynd stråle i midten af filtret.
Bliv ved at hælde det varme vand i centrum, indtil der er vand op over kaffebønnerne.
Du vil nu se kaffen dryppe ned i kanden, vent og nyd synet indtil tempoet går af.
Nu gentager du proceduren, med at hælde de varme vand på og derefter vente.
Gentag indtil kaffekanden er fuld, eller du har det antal kopper du ønsker.

Pour over kaffebrygger.

bodum pour over og Hario V60 er det mest populære og trendy, Pour Over kaffe brygge sæt du kan købe.
Lad det være sagt med det samme, du får ikke en bedre kop, af at købe dem.
Men fornøjelsen ved, at brygge kaffe langsomt kan stige voldsomt, når du har det rigtige udstyr.
Æstetikken ved en smukt formet glas kande, med matchende kaffetragt, skal man ikke forglemme.
For der er virkelig noget smukt og næsten meditativt, når du ser dråberne falde, en for en ned i kanden.
Man kan næsten høre Søren Ryge snakke godmodigt i baggrunde, mens kaffen bliver til.

Bodum Pour Over kaffe

Bodum Pour Over kaffe var ikke først, men nok den smukkeste.
Den runde kande, der med sin næsten timeglas formede krop, leder tankerne hen på Professor Baltazar eller kemi timerne i 8. klasse.
En Pour Over Bodum kande klæder dig køkken, og der siger en del. For det er ikke ligefrem fordi de er smukke, at vi normalt har en kaffemaskine stående. Men dette setup, får selv en der ikke drikker kaffe, til at overveje at begynde.

Med sit indbyggede kaffefilter i rustfrit stål, er du også sikker på ikke at få noget papirsmag med i kaffen.
Til gengæld kræver den lidt mere rengøring, end blot at smide det brugte kaffefilter ud.
Du kan få den både med greb i kork eller sort gummi.
Jeg ved godt hvilken model jeg synes er smukkest.

 

 

Hario v60 Pour Over Kaffe.

For den mega trendy kaffe aficionado. For det den ikke har i æstetik, kompenserer den så rigeligt for i “jeg-ved-hvad-jeg-laver” udtryk. Det er tydeligt at Hario v60 er opfundet i et laboratorium og er stolt af det.
Den originale Hario v60 er en glas kande, med glas håndtag. På toppen af den placeres en glas kaffetragt, hvori der indsættes et specielt kaffefilter. For det første er filtret helt spidst. For det andet, er det lavet i et meget porøst papir materiale, som ikke afgiver nogen papirsmag.

Fælles for begge to, er at det anbefales, at du varmer kanden op inden du brygger din kaffe.
Dette er selvfølgelig for at undgå for stort varmetab, når kanden gods skal opvarmes.
Omvendt så holder den en smule bedre på varmen, end hvis du bruger en almindelig glas kande fra en kaffemaskine.

Hario v60

Kaffe er mere end bare, en velsmagende drik.

Kaffegrums stadig være nyttige, når du har klaret dit morgenfix.
Det kan bruges på andre interessante måder.
Så gem dem, bønnerne!
Herunder kommer nogle af de ting kaffe og kaffegrums, er blevet brugt til i gennem tiden, og stadig bruges til.

Kompost:

Brugte kaffegrums kan blandes med lud, til en god kompostering agent.
Du kan endda smide kaffe filteret i også!
Ormene i kompostbunken, kan lide at spise den bakterie, der vokser på kaffegrums.
Hvilket giver dem mulighed for, at fordøje mere kompost.

Gødning:

Små mængder, af kaffegrums kan tilsættes direkte til muld.
Især på planter, der kan lide høj surhedsgrad i jorden, som azalea eller roser.
Kaffe har højt indhold af kvælstof, calcium, magnesium, kalium og andre spormineraler.
Hvis du spreder et tyndt lag omkring planten, frigives disse mineraler, langsomt til dine planter.
Vær opmærksom på, hvilke planter kan lide sur jord (roser), og ikke planter som tomater.

Insekt frastødende:

Kaffe har en meget stærk lugt, som mange insekter og dyr ikke kan lide.
Derudover er det blevet foreslået at myg, myrer, snegle og maddiker, alle kan ikke lide surhedsgraden af kaffe.
De vil holde sig væk fra områder, hvor der er høj koncentration af sur jord.
Kaffens aroma tager dog hurtigt af og der skal derfor spædes til ret ofte.

Kæledyrs frastødende:

Irriterer naboens kat eller hund dit blomsterbed?
Strø kaffegrums eller andre stærkt lugt-udledende stoffer i bedet for at holde dem væk.
De fleste dyrs lugtesans er meget bedre end vores, og mens det dufter dejligt for os, kan det lugte meget ubehageligt til et hyper-følsomt olfaktorisk kattedyr.
Brugt kaffegrums kan blandes med appelsin skræl (eller andre citrusfrugter) og spredt rundt om blomsterbede til en billig afskrækker af kæledyr.

Nulstil din lugtesans:

Du har måske bemærket, at mange parfume afdelinger i stormagasiner osv. har en lille skål af kaffebønner i nærheden (og hvis de ikke har dem, burde de have det). De står der for at “rense din næse” (lugtesansen) ligesom ingefær bruges til at rense tungen.

UC Berkeley videnskabsmand, Noam Sobel, skriver i sin artikel “Kaffes påvirkning af lugtesansen og olfaktoriske Tilvænning”:
At Dufte kaffe aroma mellem parfume prøver, sammenlignet med duften af uparfumeret luft, rent faktisk virker. Den opfattede lugt intensitet af parfume fra prøve til prøve forblev den samme efter at dufte til kaffe aroma mellem hver parfume, mens den faldt, når uparfumeret luft blev brugt mellem parfumerne.

Så grib dem, bønnerne. Næste gang du prøver parfume, eller eau de cologne. Giv din næse en kaffepause!.

Køleskabs deodorant:

Ligesom luftfrisker idéen. Fandt jeg ud af, at du kan bruge kaffe, til at hjælpe med at reducere køleskabs lugt, fra f.eks. løg eller andre, stærke mad lugte.

Lad en skål friskmalet malet kaffe stå bagerst i køleskabet i et par dage, så hjælper den med at absorbere nogle af de stærke mad lugte og udsender en behagelig aroma.
Igen holder dette dog ikke ret længe, da aromaen hurtigt tager af og du skal erstatte de frisk malede bønner.

Kaffe bøf:

Jeg kan ikke huske hvor, jeg fik den serveret. Men det var så vidt jeg husker, på en restaurant i karibien.
Bøffen var blevet vendt, i friskkværnet kaffe, inden den blev smidt på grillen. Det kan jeg varmt anbefale.
Prøv at gnide din næste bøf ind i kaffe, eller lav en marinade!
Det siger sig selv, at bønnerne skal males utrolig fint for ikke at give en underlig fornemmelse i munden.
Men en espresso marinade vil kun give smag og ikke ændre på madens tekstur.

Stof indfarvning:

Kaffe er et godt valg til at give stof et slidt look og træ et gammelt patina look.
STOF – Brygge en almindelig kande kaffe og fordyb stoffet helt ned under overfladen, det kan det være nødvendigt at placere en lille vægt oven på stoffet.
Lad stoffet være i kaffen i 24 timer (eller længere), derefter skylles stoffet og hænges til tørre. Resultatet er en browny, off-white farve, der giver stoffet en bedaget look. Prøv et par forskellige styrken af kaffe brygger, eller hvor længe stoffet er neddykket for at opnå forskellige nuancer.
TRÆ – Brygge en stærk kande mokka og brug en pensel til at male det på ubehandlet træ.

Slibemiddel:

Brugt kaffegrums kan bruges som en rengøring slibemiddel. Hvis du vil forsøge denne metode, skal du gnide det i din næste beskidte gryde eller pande før håndvask (med skuresvamp).

Ansigts behandling:

Kaffegrums er hårdt nok til opvask, men samtidig blødt nok til at blive brugt på dit ansigt. Masser forsigtigt en lille mængde af brugte grums ind i dit ansigt til at exfoliere. Det føles som at gnide sand ind i ansigtet, men ikke ubehageligt.
Din hud blev efterladt med en glat følelse, en let kildren og med en espresso aftershave aroma, der ville gøre Don Juan Jaloux.
Om der ligefrem er tale om andre fordele end selve exfolieringen, skal være usagt, men det er trods alt et rent naturprodukt.
Du er velkommen til at lade sig rive med og giv dig selv et frygtindgydende kaffe-skæg, mens du laver din exfoliering 🙂

Frisk ånde:

Har du ikke flere Gajol, så sut på en helt ristet kaffebønne.
Bare pop en hel bønne i munden på vej ud af døren, og du får friskere ånde på ingen tid!
Det kan dog være en noget besk oplevelse og kan, på ingen måde sidestilles med det at nyde en kop kaffe.

iForm.dk skriver, at en kop kaffe til frokost nedsætter din risiko for diabetes med 33%, men at de kopper du drikker resten af døgnet ikke har nogen effekt.

Kaffe kan også forsyne din bil.

Det er ideen bag en undersøgelse, der omdannede kaffegrums til biodiesel brændstof.
Kaffe vil sandsynligvis aldrig erstatte olie, men cafe affald vil måske en dag bidrage til at mindske vores påvirkning af miljøet…
De brugte bønner kompostere ret hurtigt, og kan som tidligere beskrevet holde diverse andre dyr væk.

Genopliver døende planter.

Den kan bruges til at hjælp med at redde døende stueplanter.
En blanding af kaffegrums og sukker, fodres til en potteplante der vandes regelmæssigt, vil genoplive potteplanter, der er blevet gule
Ifølge thegardenersrake.com, “det kan være den koffein stimulerer planten eller nogle næringsstoffer i kaffe, men dette synes at give planten et kick.” Uanset hvad årsagen måtte være, går kaffe og stueplanter godt sammen.
Jeg har personligt forsøgt mig med dette uden held, men måske jeg var for sent ude og planten var helt død.

Med andre ord, du behøver ikke smide dit kaffegrums ud, efter du har lavet din Pour Over kaffe.