Kaffeopskrifter

Kaffeopskrifter. Espresso, Cappuccino, Cafe latte, Cortado

In blog by Cafe Kaffe

Kaffeopskrifter:

Kaffeopskrifter fra A-Z eller fra Espresso til American Coffee Soda Float.  Ja, nogle af dem har endda kaffe i sig.
Kaffeopskrifter er nok så meget sagt. Men indtil vi finder et bedre udtryk, for hvad man kan blande sammen med kaffe. Så må kaffe opskrifter bruges.

Grund ingrediensen i alle gode kaffeopskrifter er selvfølgelig Espresso.
Hvilket de fleste vil være enige i, er den mest korrekte måde at bruge en kaffebønne eller to på.

Espresso

Espresso

Lille kop mørk og fyldig kaffe brygget på Columbia Supreme.
Grand Reserva eller Ristretto. 6cl (kort) ell. 12cl (lang)
Doppio Dobbelt kort espresso.
Espresso Macciato Espresso med lidt lunet mælk på toppen.

 

Cortado - kaffe opskrifter Cortado

Består af espresso med en lille smule varmet mælk, serveret så espressoens “crema” stadig ligger hel på toppen af drikken.
Ordet cortado stammer fra spansk og portugisisk for “skåret” (cortar). Navnet hentyder til, at man har skåret den helt skarpe smag af espresso væk ved at tilsætte en anelse varmet mælk.

Drikken er populær i Spanien og Portugal såvel som i Latinamerika.
På Cuba kaldes drikken cortadito.

 

Cappuchinno - kaffe opskrifter Cappuccino

En cappuccino kaffe opskrifter er en italiensk kaffedrik. Der laves af espresso, varm mælk, mælkeskum og chokoladedrys. Espresso i bunden, derpå den varme mælk efterfulgt af mælkeskummet, og øverst et drys af chokolade. Serveres typisk med rørsukker.
Cappuccino Chiaro Cappuccino med ekstra mælk.

 

Café au Lait - kaffe opskrifter

Café au Lait

Fransk for “kaffe med mælk” er kaffe serveret blandet med varm mælk.
Café au lait svarer til “Caffè latte” (Italien), “Café con leche” (Spanien) og “Café com leite” (Portugal).

 

Latte - kaffe opskrifter Cafè Latte

En del espresso og to dele lunet mælk.
Også kaldet Espresso Latte, er en af de mest populære kaffedrikke på caféer.
Det er en variation over espresso, med 1/3 espresso og 2/3 varm mælk (ca. 65 °C).
Caffè latte ligner lidt den franske café au lait, men her bruges kaffe i stedet for espresso.

 

Latte Freddo - kaffe opskrifter Café Latte Freddo

Kold espresso og mælk med sukker eller sirup.
Kold mælk rystes med isterninger og espresso.
Derefter tilsættes sirup med eller uden smag.
.
En variant af Café Latte Freddo er Vanilje Latte.

 

wiener melange - kaffe opskrifter Wiener Melange

Dobbel espresso med varm chokolade.
Toppet med skummet mælk.
Køb CD’en i stedet, for denne drik er ikke værd at bruge penge på, efter min mening 🙂

 

Caffé Coretto - kaffe opskrifter Café Corretto

Espresso med Grappa, Cognac eller anden spiritus.
Her hjemme er det ofte Fernet Branca, der bliver brugt til Caffe Corretto.
Men du kan sagtens forsøge dig med et hvilket som helst shot og espresso.
.

Det er en god ide at varme glasset inden brug.

 

Vanilla Latte - kaffe opskrifter
Vanilla Latte

Latte krydret med vanille sirup, kan severes både varm og kold.
Hvis du vil have den varm, så skal du bruge en mælkeskummer.
Hvis du vil lave den kold, kræver det isterninger og mælk direkte fra køleskabet.

 

Café Cioccolato - kaffe opskrifter Caffé Cioccolato

Mælk, mørk chokolade, espresso, flødeskum og chokoladeflager. Varm mælken op og smelt den mørke chokolade i den varme mælk. Tilsæt espressoen og hæld den gode drik op i forvarmede kopper. Slut af med en skefuld flødeskum og et drys chokoladeflager på toppen.

American Coffee Soda Float - kaffe opskrifter American Coffee Soda Float

Ingredienser:
4 kopper ekstra stærk kaffe hvidt sukker
1 kop piskefløde
1 kold dansk vand
1 stor skefuld is (vanille cappuccino eller kaffe) pr. glas

 

Mochaccino.

En Espresso, Karamel Sirup, 1.5dl Mælk.
Bland Espresso og Sirup, brug en mælkeskummer til 71 grader og tilsæt den varme mælk.
Top din Mochaccino med mælkeskum.

Cafe Borgia.

1 del kaffe, 1 del kakao/varm chokolade, revet appelsinskrald, flødeskum.
Kaffe og kakao blandes i et krus. Tilsæt revet appelsinskrald og top af med flødeskum.

Nienta.

Hvorfor gøre sig ulejligheden. Navnet giver næsten sig selv, når du høre hvad der er i denne kaffe drik.
Det er en Cappuccino, lavet på koffeinfri kaffe og mini eller skumme mælk.
Det eneste, der kunne gøre denne kaffe drik mindre interessant, er hvis du servere den som en Is Nienta.

Granita.

Granita er endnu en espresso variant.
Denne gang er det en frossen og derefter knust espresso.
Du kan lave dine egne smagsvarianter, ved at tilføje sirup med smag, inden nedfrysning.
Når espresso’en er frosset og knust, serveres den i en kop og spises med ske.

 

Kaffeopskrifter er mere end bare kaffe.

Kaffeopskrifter udspringer af tiden trend. Derfor kommer der også nye kaffeopskrifter til hele tiden.
Det være sig, som kaffe drik. Men der er flere og flere kaffeopskrifter på f.eks. kaffekage, eller kokke der vender en bøf i malet kaffe inden den steges. Du kan også lave en marinade på kaffe.

Espresso så dagen lys tilbage i 1884. Hvor en glad kaffedrikker og opfinder, ville have sin kaffe hurtigere.
Opfinderen hed Angelo Moriondo og var bosat lidt udenfor Milano, i den mindre by Turin.
Han fik ikke den store kommercielle succes med sin opfindelse og den blev solgt og patenteret af en anden Italianer i 1902. Opfindelsen skulle dog handles en gang mere, inden den gennem Desiderio Pavoni startede produktion i 1905.

Der blev produceret et stk La Pavoni om dagen, i det lille værksted. Maskinen var en monstrom og krævede både erfaring og en hel del held, for at lave en god kop espresso.
På grund af første og anden verdenskrig, skal vi helt frem til slut 40’erne før udviklingen for alvor fortsætter.

Den gang kunne man vælge mellem en Espresso og en Espresso. Det ser jo helt anderledes ud i dag, og det kræver nærmest en barista uddannelse at bestille en kop kaffe på den lokale Starbucks.
Desuden har Anette Moldvaer skrevet bogen. Vild med Kaffe. Den indeholder 100 kaffe opskrifter fra hele verden.

Kaffeopskrifter er mere end en drik.

Der findes et have af kageopskrifter, hvor kaffe indgår.
De fleste har dog kaffen, som en sekundær ingrediens.
Det er en god måde, at give sit bagværk lidt kant og gøre smagsoplevelsen større.
Du skal dog være meget bevidst om, hvilken kaffe du bruger. Mens en sur Gevalia, der har stået på kanden for længe, ikke bidrager i positiv retning. Så kan en rund, men kraftig espresso udfører mirakler.

Hvis du laver kager, der kan pensles, for eksempel småkager. Så kan du pensle dem med espresso.
Det giver dem både en flot gennemsigtig brun farve og en spændende smag.
Du kan bruge fint malet kaffe i dit bagværk. Men det skal være virkelig fint malet, da det ellers kan give en ærgelig fornemmelse i munden, når du spiser det.

Hvis vi bevæger os væk fra kager og andet bagværk, så er der også muligheder i almindelig måltider.
Du kan tilføje en espresso til din sauce, rødvin og whiskey sovs har ikke patent på smag.
Klart, at espresso egner sig bedst til sauce eller sovs af brune varianter.

Køb kan marineres i espresso, eller malet kaffe. Du kan også vende en bøf i kaffe inden den steges.
Jeg foretrækker selv marinerings metoden. Jeg synes ikke kaffegrums høre hjemme på min bøf.
Men smagen af en bøf, stegt i kaffe kan jeg til gengæld godt anbefale.
Det er en spændende variant, og nemt at lave. Har du samtidig lavet en kaffe sauce, så kan du overraske selv den kritiske ædedolk.