kaffe

Kaffe brygning, ristning, bønner, maskiner og tilbehør.

In blog, Cafe Kaffe by Cafe Kaffe

Kaffe er det eneste, der adskiller nat fra dag.

Kaffe startede med en gedehyrde fra Etiopien, ved navn Kaldi.
Hvis han ikke var blevet nysgerrig, da hans geder begyndte, at virke opkvikkede.
Så havde han nok aldrig opdaget effekten af nogle røde bær.

 

Kaffe geder på jagt efter bønner...

Kaffe geder

Senere fortalt Kaldi, en munk fra et andet kloster, om sin opdagelse.
Denne munk lavede en drik af bærrene, som til hans store glæde, virkede opkvikkende.
Dette gjorde, at han kunne holde sig vågen, om natten, og studere biblen.
Munkens kloster, blev senere kaldt ”Det vågne kloster”.

 

 


Kaffe (Coffea) er både betegnelse for den drik, der laves ved at blande tørrede, ristede og malede kaffebønner med varmt vand, samt for kaffetræet, som disse bønner gror på.

Kaffedrikken laves ved at udtrække en række vandopløselige stoffer og æteriske olier fra kaffebønnerne i varmt vand.

Smagen af kaffe dannes af de vandopløselige stoffer samtæteriske olier. Der er identificeret flere hundrede stoffer, der bidrager til smagen af kaffe. Stofferne kommer fra forskellige led i kaffens produktionshistorie. Smagen afhænger derfor både af dyrkningen af kaffetræet, efterhøstbehandlingen af kaffebærrene, ristningen af bønnerne og til sidst brygningen af kaffedrikken.

Omkring 1470

Begyndte de første kaffehuse, at skyde op i Mekka.
Herfra spredtes de udover Mellemøsten, og videre til Europa.
I 1615 kom kaffen til Venedig, præsterne bad Paven, om at forbyde denne ”djævelske drik”.
Paven smagte heldigvis på drikken først og det endte med, at få Pavens godkendelse.
Om Paven ligefrem kaldet kaffe for en himmelsk drik, beretter historien ikke noget om.

Måden at dyrke bønnerne på, er meget forskellig fra land til land.

Dette og de klimatiske forskelle gør, at smagen er forskellig, fra sted til sted.
Der er stor forskel, på de forskellige kaffesorter, fra forskellige lande.
Ligesom der er stor forskel, på hvordan kaffen nydes.
Mange steder foregår det på de lokale kaffehuse og i private hjem.
Der er dog på det seneste udsprunget en ny trend i takt med Glamping, er der kommet flere og flere måder at brygge kaffe i det fri.
I skrivende stund, forskes der mere end nogensinde i kaffens gode og dårlige egenskaber i forhold til helbredet.

Cafe’er er populære over hele verden.

Mange steder har de haft direkte indflydelse på landes historie og endda verdens historien.
Bl.a. er Londons aktiebørs og Lloyd’s forsikring begge opstået på kaffehuse.
I 1775 var der 2.000 cafe’er i London alene. Ja, jeg skrev 1775!
På det tidspunkt var London verdens største by, med ca. 1 million indbyggere.
Det svare ca. til Københavns størrelse i dag.
Cafe’er var små etablisamenter hvor det bedre borgerskab mødes over en kop mokka, alt imens de diskutere verdenssituationen.

Kaffe blev erklæret for ulovlig 3 gange af 3 forskellige kulturer.

Guvernør i Mekka forbød kaffe i 1511 og sagde,
“I caféer mødes mænd og kvinder. De spiller violin og skak, og gøre andre ting, der strider mod vores hellige love.”
Så han forbød kaffe helt.

I 1675 forsøgte kong Charles II til at forbyde cafe’er som ‘arnesteder for revolution “.
Men måtte trække sin proklamation efter kun 11 dage på grund af et offentligt ramaskrig imod det.
Måske, det er herfra citatet, “Kaffe leder mænd til at spilde deres tid, skolde deres fingre og bruge alle deres penge. Alt sammen for en lille smule sort, tyk, rædselsfuld, bitter og ildelugtende pøl af vand.” (Kvinders fælleserklæring mod kaffe, 1674).

Den 3. var Frederik den Store, der forbød drikken i Tyskland i 1677.
Han forsøger at blokere for import af grøn kaffe, fordi det er konkurrere med lokale produkter.

Karoline Graves.

Folkelivsskildreren og almueskvinden Karoline Graves (1858-1932) var født i Hallebyore ved Kalundborg, og hun boede hele livet på Kalundborg-egnen.
Læs her, hvad hun skrev om kaffedrikning i gamle dage.

Det var omkring ved 1830, at man begyndte lidt så småt med kaffedrikningen blandt almuefolk. Min mor fortalte så tit om dengang, da der første gang blev drukket kaffe i hendes farforældres gård.

Det var, da de afstod gården til sønnen, og hans tilkommende kone skulle komme der i besøg, til en slags forlovelsesgilde, for at se sig for, som det kaldtes. Så syntes farmoderen, at hun ved en sådan lejlighed ville byde på kaffe, men selv forstod hun ikke, hvordan denne drik skulle tilberedes.

Der måtte da hentes en kone i byen, som rimeligvis havde tjent i huse, hvor det havde været brugt, for at hun kunne brænde bønnerne og koge kaffen. Man kom dengang bønnerne i kedlen, når vandet kogte. Da forlovelsesgildet var overstået, blev resten af kaffen sat til side, og der blev så ikke kogt kaffe mere end den ene gang, før den unge kone kom i gårde.

Kaffen blev drukket i smug.

Det var dog alligevel i lang tid kun sådan lidt i smug med kaffedrikningen; den ene nabo måtte ikke vide, at den anden tillod sig en sådan luksus. Værst var det med at få brændt kaffen, der købtes i rå tilstand dengang. Den udbreder nemlig en gennemtrængende lugt, som snart skulle mærkes hos naboer og genboer. For at forebygge dette kastede man samtidig nogle uldne klude på ilden, og da disse jo udsender en afskyelig stank, når de brændes, var det ikke så let at mærke, hvad der gik for sig.

Til gilderne begyndte man så også at byde på kaffe. Det vil sige, det var ikke alle gæsterne, der blev trakterede med den. Det var naturligvis særlig konerne, måske også en eller anden ung pige, om hvem man vidste, at man i hendes hjem drak kaffe.

Disse særlig udkårede gav man et vink, uden at de andre mærkede det, og i et eller andet rum, som, hvis det kneb med pladsen, godt kunne være et tørvehus eller lignende, havde man kalket, fejet, strøet sand og stillet et bord an med kobberkedlen på en trefod af træ, ganske lav, så kedlen kunne stilles på held, for at ikke kaffen skulle plumres, når den skænkedes op.

Endvidere var der blomstrede spølkummer, en stor skål med fløde med en træske i en særegen form, samt en tallerken med kandis. Og her stod man så rundt om og nød den dampende drik; for siddepladser var der nok ikke tale om, lige så lidt som nogen slags bagværk til kaffen.

Karoline Graves

Kilde:

Karoline Graves: Ved Halleby Å.
Optegnelser af Karoline Graves; bearbejdede, ordnede og udgivne af Henrik Ussing. København 1921. s. 147-48.

Kaffe Fakta.

Kaffe navnet, forsvinder i tidens tåger men der er flere teorier.
Ordet skulle efter sigende stammer fra det arabiske ord qahwah, der betyder en drik lavet af planter, men det siges også at kaffe skulle havde fået sit navn efter regionen Kaffa, (I det nuværende Etiopien) hvor Kaldi skulle komme fra.

Koffein hjælper på indlæringen, viser et amerikansk forsøg. Forsøgspersoner fik vist en billedrække, man gav dem derefter koffein og dagen efter testede man, hvor godt de kunne huske billederne.

Det viste sig, at billederne lagrede sig bedst hos forsøgspersoner, der havde indtaget 200 mg koffein.
Hverken mere eller mindre!

Vidensråd for Forebyggelse.

Men hvordan forholder det sig egentlig, hvad er fakta om koffein og kaffe?
DR2 Morgen havde fint besøg af Kristine Krogsholm, konsulent i Vidensråd for forebyggelse.
Hun kom med følgende udsagn.

Er kaffe sundt ? – Fup eller Fakta

Et spørgsmål mange har stillet og endnu flere har en mening om.
Man kan ikke svinge en død Kaffekat, uden at ramme en forsker der har gennemført et studie ud i kaffens effekt på alverdens ting og dårligdomme.

Her på siden har jeg samlet alle de postulater omkring effekten af kaffe.

Sundt for gravide ?

Er du gravid eller håber at blive det, er det nok en god ide at tænke lidt over dit forbrug af kaffe, the og andre ting der indeholder koffein. Et studie af 59.000 kvinder, udført af forskere på Universitetet i Gøteborg har vist at der er en forskel på babyer født af kvinder med enten lavt eller højt indtag af koffein.
Op til 3 kopper om dagen er uskadeligt for fosteret. Men om det kan være en risikofaktor at drikke over tre kopper om dagen er man lidt mere i tvivl om.

Er kaffe sundt

De kvinder, hvis graviditeter var ukompliceret gennem levering, rapporterede deres daglige koffein indtag på graviditetsuge 17, 22, og 30. Kaffe, te, sodavand, energidrikke og chokolade forbruget blev alle registreret. Resultaterne viste at kvinder, der drak mere daglig koffein var mere tilbøjelige til at føde en lille baby i forhold til deres gestationsalder (SGA).

Du kan læse hele artiklen her

Lever man længere.

Vidste du at drikke kaffe kan føje år til livet, fra Harvard Health Letter

At drikke en kop kaffe kan gøre mere end kvikke dig op om morgenen. Det kan hjælpe dig leve et længere, sundere liv. Forskere har fundet en stærk sammenhæng mellem indtagelse af kaffe og en lavere risiko for at dø af diabetes, hjertesygdomme, luftvejssygdomme og andre tilstande, rapporterer September 2012 Harvard Health Letter.

En undersøgelse af mere end 400.000 ældre mænd og kvinder har vist
at drikke to eller flere kopper kaffe hver dag svarede til en reduktion på 10% i antallet af dødsfald af alle årsager for mænd og en reduktion på 15% for kvinder, sammenlignet med folk, der ikke drak kaffe. Det er muligt, at visse forbindelser i kaffe kan have flere sundhedsmæssige fordele. Fx. De sammensatte chlorogensyreforbindelser fungerer som en antioxidant, der hjælper bekæmpelse af celleskade.

“Jeg tror, det tyder på, at kaffe er en sund drik er temmelig stor nu, det synes at være gavnlig over hele linjen,” siger Dr. Eric Rimm, lektor i epidemiologi og ernæring ved Harvard School of Public Health.

Læs hele artiklen her: Can coffee help you live longer?

NIH undersøgelse viser, at kaffe drikker har lavere risiko for at dø.

Ældre voksne, der drak kaffe – caffeinated eller koffeinfri – havde en lavere risiko for død samlet end andre, der ikke drikker kaffe, ifølge en undersøgelse foretaget af forskere fra National Cancer Institute (NCI), en del af National Institutes of Health, og AARP.
Kaffedrikkere var mindre tilbøjelige til at dø af hjertesygdomme, luftvejssygdomme, slagtilfælde, skader og ulykker, diabetes og infektioner. Disse resultater fra en stor undersøgelse af ældre voksne blev observeret efter justering for virkningerne af andre risikofaktorer på dødelighed, såsom rygning og alkoholforbrug. Forskere advarer dog om, at de ikke kan være sikker på, om disse foreninger betyder, at drikke kaffe rent faktisk gør folk lever længere.

Resultaterne af undersøgelsen blev offentliggjort i maj 17, 2012, udgave af New England Journal of Medicine.

Neal Freedman, Ph.D., Afdeling for Epidemiologisk Kræftforskning og Genetik, NCI, og hans kolleger undersøgte sammenhængen mellem kaffedrikning og risiko for død hos 400.000 amerikanske mænd og kvinder alderen 50 til 71, som deltog i NIH-AARP er kaffe sundt studie. Information om kaffe indtagelse blev opsamlet gang ved spørgeskema ved undersøgelsens start i 1995-1996. Deltagerne blev fulgt indtil de døde eller 31 December 2008, alt efter hvad der kom først.

Da Forskerne stillede spørgsmålet er kaffe sundt, fandt de at sammenhængen mellem kaffe og reduktion i risikoen for død øget med forbrugte mængde kaffe. I forhold til mænd og kvinder, der ikke drikker kaffe, dem, der forbruges tre eller flere kopper kaffe om dagen havde cirka en 10 procent lavere risiko for død. Kaffe drikker ikke forbundet med kræft dødelighed blandt kvinder, men der var en lille og kun marginalt statistisk signifikant sammenhæng af tungere kaffe indtag med øget risiko for kræft dødsfald blandt mænd.

“Kaffe er en af de mest udbredte forbruges drikkevarer i Amerika, men sammenhængen mellem indtagelse af kaffe og risikoen for død har været uklar. Vi fandt kaffeforbruget at være forbundet med lavere risiko for død samlet, og for at dø af en række forskellige årsager,” sagde Freedman. “Selv om vi ikke kan udlede en kausal sammenhæng mellem kaffedrikning og lavere risiko for død, mener vi disse resultater giver ganske vist sikkerhed for, at kaffe drikker ikke ændrer sundhed.”

Forskerne advarer om.

Kaffe indtagelsen blev vurderet ved selvrapportering, på et enkelt tidspunkt.
Derfor afspejler det måske ikke, de langsigtede mønstre af indtagelse.
Information var ikke til rådighed om, hvordan kaffen blev fremstillet (espresso, kogt, filtreret, osv).
Forskerne anser det for muligt, at fremstillingsmetoder kan påvirke niveauet af eventuelle beskyttelsesforanstaltninger komponenter i kaffe.

“Den mekanisme, som kaffe beskytter mod risiko for død – hvis faktisk den konstatering afspejler en årsagssammenhæng – står ikke klart, fordi kaffe indeholder mere end 1.000 forbindelser, som potentielt kan påvirke sundheden,” sagde Freedman. “ Den mest studerede forbindelse er koffein, selvom vores resultater var ens hos dem, der rapporterede de fleste af deres kaffe indtag at koffeinholdige eller koffeinfri. “

Reference: Freedman ND, et. al. Foreningen af kaffe drikker med Total og årsagsspecifikke dødelighed, NEJM, 17. maj 2012.

Kilde: www.cancer.gov/newscenter/newsfromnci/2012/CoffeeProtectiveDCEG

Coffee pros & cons.

Godt mod Diabetes 2?

Type II diabetes er en livsstil-relateret sygdom. Den har nået epidemiske proportioner, det er 10 doblet i løbet af et par årtier. Nu plager det omkring 300 millioner mennesker.
Denne sygdom er karakteriseret ved høje blodsukkerniveauer. Grunden er insulinresistens eller manglende evne til at producere insulin.

I observationsstudier er kaffe gentagne gange blevet forbundet med en lavere risiko for diabetes.
Reduktionen i risiko varierer fra 23% hele vejen op til 67%.
En massiv review artikel kiggede på 18 studier med i alt 457,922 deltagere.
Hver ekstra kop kaffe om dagen nedsatte risikoen for diabetes med 7%.
Jo flere kaffe folk drak, jo lavere deres risiko.

Data om kaffens forebyggelse af type 2 diabetes ligger “temmelig fast,” med over 15 publicerede studier.
Resultaterne har vist, at koffeinfri kaffe kan have samme effekt som almindelige.
Ja, hvis du drikker mellem 4 og 8 kopper om dagen ser det umiddelbart ud som om, at du har en lille nedsat risiko. Man er dog lidt i tvivl om årsagssammenhængen.

Mange mennesker synes stadig at tro, at kaffe er usundt.
Dette er ikke overraskende selv, da det er meget almindeligt for konventionelle visdom at være på nøjagtige odds med, hvad den faktiske undersøgelser siger.

I to meget store prospektive epidemiologiske undersøgelser blev at drikke kaffe forbundet med en lavere risiko for død af alle årsager ( Annals.org ).
Denne virkning er særlig markant hos type II diabetikere.
En undersøgelse viser, at kaffedrikkere havde en 30% lavere risiko for død i løbet af en periode på 20 år.

Bottom Line:
Drikke kaffe er forbundet med en drastisk reduceret risiko for type II diabetes.
Folk, der drikker flere kopper om dagen er de mindst tilbøjelige til at blive diabetiker.

Forebygger Demens?

En gruppe på 1.400 mennesker fulgtes over 20 år, og dem, der drak 3-5 kopper om dagen var 65% mindre sandsynlighed for at udvikle demens eller Alzheimers.

Ikke alene kan kaffe gøre dig klogere på kort sigt, kan den også beskytte din hjerne i alderdommen.
Alzheimers sygdom er den mest almindelige neurodegenerative sygdom i verden, og en førende årsag til demens.
I prospektive undersøgelser har kaffedrikkere op til en 60% lavere risiko for Alzheimers og demens.

Parkinsons er den anden mest almindelige neurodegenerative sygdom, karakteriseret ved død af dopamin-frembringende neuroner i hjernen. Kaffe kan sænke risikoen for Parkinsons med 32-60%

Kaffe kan gøre dig klogere

Kaffe kan ikke bare holde dig vågen, det kan bogstaveligt talt gøre dig klogere.
Den aktive ingrediens i kaffe er koffein, som er en den mest stimulerende og almindeligt forbrugs psykoaktive stof i verden.

Koffein primære mekanisme i hjernen, der blokerer virkningen af en hæmmende neurotransmitter kaldet adenosin.
Ved at blokere de inhiberende virkninger af adenosin, øger koffein faktisk neuronfyring i hjernen og frigivelsen af andre neurotransmittere som dopamin og noradrenalin.

Mange kontrollerede undersøgelser af koffeins effekt på hjernen viser, at koffein kan forbedre humøret, reaktionstid, hukommelse, årvågenhed og generelle kognitive funktion.

Bottom Line: Koffein blokerer en hæmmende neurotransmitter i hjernen, hvilket fører til en stimulerende effekt. Kontrollerede forsøg viser, at koffein forbedrer både humør og hjernens funktion.

Forebygger Cancer?

Forskningsresultater, at der kan være et fald i risiko for leverkræft, når kaffe indtag øges. Men som med alle de undersøgelser om kaffe, er der ikke nok beviser til bekræfte årsag og virkning 100% endnu.

Danmark er verdens fjerde mest kaffedrikkende land.
Den fjerdeplads er altid til debat for “Er kaffe sundt eller skidt for os?”.

De amerikanske forskere ved universitetet i Utah har fundet ud af.
Hvis du drikker kaffe hver dag, så er der 39 pct. lavere risiko for kræft i hoved og nakkeregionen.

Ifølge Cancerforsker Anja Olsen, er effekterne ved kaffe undersøgt. Dette er uden at man har kunnet fastslå, at den aromatiske drik forebygger eller fremkalder Cancer.
Dog er det vigtigt, at det er filtreret kaffe man drikker.
For at undgå de affaldsstoffer man mener er kræftfremkaldende, nemlig cafewoel og cafestohl.

Der er ikke tale om en kur mod HudCancer (Melonoma). Men ifølge videnskab.dk har University of Washington samt flere andre amerikanske cancerforskningsinstitutter, har Forskerne har fundet frem til, at koffein bekæmper
Melonoma på et molekylært niveau. Læs mere på dr.dk

Ifølge en Svensk undersøgelse, fra Karolinska Instituttet. Beskytter mere en 5 kopper kaffe om dagen mod brystcancer. Samtidig halverer kaffe risikoen for ikke-hormon afhængige form for brystcancer.
Det er den Svenske forsker Per Hall, hvis forskning er blevet udgivet i det Amerikanske tidsskrift Breast Cancer Research.
Du kan læse mere her på Politiken

Kaffe kan være særdeles godt for din lever.

Leveren er et bemærkelsesværdigt organ, der udfører hundredvis af vitale funktioner i kroppen.

Den er meget sårbar over for moderne påvirkninger, såsom overdrevent forbrug af alkohol og fruktose.
Skrumpelever er slutningen scenen for leverskader forårsaget af sygdomme som alkoholisme og hepatitis.
Her er levervæv stort set, blevet erstattet af arvæv.

Flere undersøgelser har vist, at kaffe kan nedsætte risikoen for skrumpelever med så meget som 80%.
Den stærkeste effekt for dem, der drak 4 eller flere kopper om dagen.
Bottom Line: Kaffe synes at være beskyttende mod visse leversygdomme, sænke risikoen for leverkræft med 40% og skrumpelever med så meget som 80%.

Antioxidanter.

Kaffe hjælper ikke blot til at klare sindet og kvikke dig op, det giver også mere sunde antioxidanter end nogen anden mad eller drik.

Om kaffe er sundt må i denne sammenhæng være op til om Antioxidanter menes at bidrage til at bekæmpe kræft og give andre sundhedsmæssige fordele.
Det betyder ikke, kaffe er en erstatning for frugt og grøntsager.

Mange af næringsstofferne i kaffebønnerne gør det i den endelige drik, som indeholder faktisk en anstændig mængde af vitaminer og mineraler.

En kop kaffe indeholder:

  • 6% af ADD for pantothensyre (vitamin B5).
  • 11% af ADD for Riboflavin (vitamin B2).
  • 2% af ADD for Niacin (B3) og thiamin (B1).
  • 3% af ADD for kalium og mangan .

Lyder måske ikke af meget, men hvis du drikker flere kopper kaffe om dagen, så løber det hurtigt op.
Kaffe indeholder også en massiv mængde af antioxidanter.
Bottom line: Kaffe den største kilde til antioxidanter i den vestlige kost.
Den overgår både frugter og grøntsager tilsammen.

Slanker kaffe?

En japansk undersøgelse har vist at mus, der i en periode på 8 uger fik fed mad og kaffe, havde et langt
sundere kredsløb med bl.a. mindre fedt i blodet end mus, der fik samme kost, men uden kaffe til maden.
Kaffemusene tog kun halvt så meget ekstra på som de mus, der kun fik fed mad og vand.

Der er en god grund til, at du vil finde koffein i de fleste kommercielle fedtforbrænding kosttilskud.
Koffein, dels på grund af dens stimulerende virkning på centralnervesystemet, både hæver stofskiftet og forøger oxidation af fedtsyrer.
Koffein kan også forbedre sportslige præstationer af flere årsager, herunder ved at mobilisere fedtsyrer fra fedtvævet.

I to separate metaanalyser blev koffein fundet at øge motion ydeevne 11-12% i gennemsnit.

Bottom Line: Koffein hæver stofskiftet og hjælper med at mobilisere fedtsyrer fra fedtvæv. Det kan derfor forbedre fysiske præstationer.

Kaffe og Hjerte-kar-sygdomme.

Folk over 65 år har mindre risiko for at få hjerte-kar-sygdomme.
Undersøgelsen, hvor 6.600 i alderen 32 og 86 år deltog, viste jo højere indtag deltagerne havde af kaffe, jo lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme.

De der drak  over 4 kopper kaffe dagligt .havde 53 % mindre risiko end dem der drak < 0.5 kopper om dagen. Resultaterne er dog kun gældende for personer, der ikke lider af højt blodtryk.

Filterkaffe er bedst, hvis du har forhøjet kolesterol?

Det kan der godt være noget om. For nogle af de biokemiske forbindelser er kolesterolforøgende, men disse forbindelser binder sig til papiret i filteret. Så det kan godt anbefales.

Kaffe kan være årsag til søvnløshed?

Ja. Du falder simpelthen senere i søvn, sover kortede tid og har mere afbrudt søvn, hvis du drikker kaffe tæt på sengetid. Stop med kaffe-drikkeriet allerede i løbet af eftermiddagen, hvis du mener, du er disponeret for kaffe-relateret søvnløshed.

Kaffe i tal.

Kaffe er en sjov ting, for der er jo masser af områder man kan tage fat på, om det er produktion, udvælgelse, udmærkelse, smag eller demografi… jeg synes selv de sjoveste kaffe fakta er dem der fortæller lidt om os danskeres vaner.

  • Danmark er verdens 2. mest kaffedrikkende folkefærd.
  • Det findes i 98% af alle danske hjem.
  • 2% af en families gennemsnitlige husholdningsbudget, på årsbasis, bliver brugt på kaffe.
  • Danskerne drikker tilsammen 20 mio. kopper om dagen.
  • Det svarer til 5 kopper pr. kaffedrikkende person – uanset alder.
  • Det er på årsbasis ca. 10kg pr. person.
  • Af personer over 30 år drikker 85% kaffe.
  • Af unge under 30 år drikker 50% kaffe ( 1 – 2 kopper pr. dag ).
  • Danskerne køber hvert år kaffe for godt 3,5 mia. kr.
  • Hver dansker forbruger ca. 20 poser om året.
  • Et halvt kilo giver ca. 7 kander (hvoraf ca. 60% bliver hældt ud), det koster ca. 1,61 Kr pr. kop Gevalia
  • I 1772 åbnede det første kaffehus i Danmark.
  • I 1733 importerede Danmark ca. 6 tons kaffe.
  • I 2012 importerede Danmark ca. 60.000 tons Kaffe

 

Fair trade er utroligt vigtigt i forbindelse med den sorte bryg, med antallet af mennesker der arbejder indenfor branchen med at plukke bønner, er det med til at sikre at kilo prisen er god for selv den mindste kaffebonde.

Det gør at der ikke er fuldtids børnearbejdere, men at de små poder faktisk får mulighed for at gå i skole og har tids til at lege. Vi kan vel kun håbe på at Fairtrade breder sig til tekstil branchen. Som er den tredje mest handlede vare, så vi slipper for de grimme syn, af børn på fabrikker der syr tøj.

Kaffebrygning.

Kaffe kan brygges på flere måder. Man kan hælde kaffe op i et filter og hælde varmt vand (92 °C-96 °C) igennem. En kaffemaskine automatiserer denne proces. Som regel har kaffemaskinen en indbygget varmeplade, så kaffen kan holde sig varm.

Stempelkaffe laves ved, at varmt vand (ikke kogende) hældes over groft malet kaffe i en stempelkande, efter et stykke tid (3-5 min.) sænkes et stempel ned, så kaffegrumset bliver skilt fra væsken. Det skal dog bemærkesat kaffen ikke bliver skilt helt fra kaffen, og at der derfor fortsat bliver brygget. Dette gør kaffen overbrygget og bitter.

Kogekaffe laves ved at hælde kaffe i en gryde eller lignende med kogende vand, og brygget koger så videre nogle minutter. Metoden er meget udbredt i f.eks. Norge. Dette er dog ikke en måde at lave velsmagende kaffe på.

Pulverkaffe (i nogle tilfælde kendt under varemærkenavnet Nescafé).

Kaffe, der er lavet og herefter frysetørret. Det er et pulver, som kan opløses i varmt vand, så man får kaffe.
Dette produkt har egentligt ikke noget med smagen af kaffe at gøre. Kaffebønnerne er ofte af lav kvalitet og har været igennem så mange processer. Smagen af kaffe kan være svær at genkende.
Koffeinen fra kaffebønnerne bliver dog bibeholdt i denne drik.

Espresso er bedst!

Espresso er først og fremmest en speciel brygmetode, som er udviklet og raffineret gennem de sidste 100 år.
I forhold til andre brygmetoder trækkes der ca. tre gange så mange komponenter ud af kaffen.

Den bedste kaffe opnår man selvfølgelig ved at brygge på en espressomaskine. Her presses vandet gennem de malede bønner (ved damptryk). De mørke dråber lander i den opvarmede kop, ved en drikkeklar temperatur på 72°C

Når vanddampen rammer de færdigmalede bønner, trækkes smags-, farve- og aromastofferne i kaffekornene langsomt ud. Samtidig nedkøles vanddampen naturligt og kommer ud som varmt vand.
Den færdigbryggede kaffes smag afhænger derfor ikke kun, af bønnernes kvalitet, men også tilberedningen.

Kaffebryggeren skal sørge for at fremhæve de elementer i kaffen, som gør den god. Hvis man f.eks. bruger for varmt vand eller lader kaffen trække for længe, begynder kaffebønnerne at udskille dårlige smagsstoffer, som gør kaffen sur og bitter. Men hvis kaffen omvendt ikke får lov at trække længe nok, bliver den tynd og uinteressant!

De vigtigste »fordele« ved espressometoden.

Først og fremmest er der, den langt større aroma, og en stor ”krop” eller tyktflydende konsistens om du vil.
Eller som mange kendere siger det »espresso er den rigtige kaffe«.

Her er kravene til en rigtig espresso. 7 gram kaffe, 90 grader varmt vand og en gennemløbstid på 25-30 sekunder.
Dette skal ske ved et pumpetryk på 9 bar. Så får du den rigtige smag og konsistens.

Det vigtigste parameter du kan styre når du brygger espresso, er kværningsgraden.

Er formalingen for grov løber den for hurtigt igennem og bliver ”sur” og mangler krop.
Gennemløbstiden bliver da også for kort. Er formalingen for fin løber den for langsomt eller drypper, og kaffen bliver for bitter.

Da espressometoden udvinder langt flere stoffer fra kaffen er det meget vigtigt at kaffen, er af bedste kvalitet og ristet specifikt til espresso. Rombouts bruger kun de bedste bønner af bedste kvalitet, og systemet med individuelt vakumpakkede pods garanterer friskheden.

Pods kaffe kan være sundere.

Pods; Alle med forstand på kaffe ved at espresso er den »rigtige« måde at lave kaffe på.
Ikke nok med at du får alle de bedste smagsstoffer med ud af kaffen, du får også alle de sunde antioxidanter med ud.

Desværre er det sådan at ufiltreret kaffe, som det typisk kommer ud af en almindelig espressomaskine, indeholder stofferne kahweol og cafestol, der kan medvirke til at øge blodets indhold af kolesterol. Heldigvis findes der et sundere alternativ…

Når du bruger de kaffe pods der er lavet af papir (endelig ikke aluminium) får du det bedste af to verdener. Du får den bedste smagsoplevelse som du får med espressobrygningen, og du får filtreret både kahweol og cafestol fra på samme måde, som når du laver almindelig filterkaffe.
Det foretrækkes at bruge ubleget filterpapir som kun er dampet sammen (og ikke limet som nogle risterier gør med deres pods).

En Kaffepod er espresso i filter.

En kaffe pods består af ca. 7 gram håndplukket og langtidsristet kvalitetskaffe, som er perfekt kværnet og perfekt stampet.
Pods espressosystemer er oftest patenterede, fordi det er den eneste måde hvorpå de i praksis kan styre hele processen fra mark til kop. Risterierne vil nemlig ikke risikere at du ødelægger deres kaffe med en dårlig kværn eller en dårlig maskine.
Sådan!

Jeg er overbevist!!
jeg syntes det var sjovt at lege barrista med en stor forkromet satan af en maskine, men det holdt ikke 14 dage.
så var jeg egentlig bare ærgelig over tiden, det tog at lave en latte og ikke mindst rengøringen.
Jeg elsker, at jeg kan tænde min espresso maskine og mindre end 1 minut senere har jeg mit morgenfix.
At det så ligefrem er sundere, ved jeg ikke helt hvad jeg skal synes om, døden skal jo have en årsag…

Kaffe og sundhed.

Endnu en gang er der forskere der har kigget på kaffebønnen og udgivet deres resultater.
Denne gang er det forskere fra Wien, der har kigget på kaffens påvirkning af maven.
Mere specifikt at stoffet N-methylpyridinium, eller NMP, blokerer for mavecellernes evne til at danne saltsyre.
NMP dannes under ristningen af kaffebønnerne, så mørkristet kaffe indeholder mest af stoffet.
Det vil sige, at espressokaffe faktisk kan være bedre for maven, end “lys” kaffe.

Mørkristet kaffe er bedst
Ud fra test med forskellige slags kaffe – både almindelig, mørkristet, mild, koffeinfri og såkaldt mavevenlig kaffe.
Fandt forskerne frem til hvilke stoffer i kaffen, der ændrede cellernes syreproduktion.
Flere af de stoffer, der er i kaffen, og kombinationen af disse stoffer irriterer maven.
Men til forskernes overraskelse, virker NMP altså omvendt.
Nu vil forskerne eksperimentere med forskellige slags kaffebønner og ristningsmetoder for at finde ud af, hvordan indholdet af NMP kan maksimeres.

Gode husråd.

Det kan være en hel videnskab at brygge kaffe, så den bliver rigtig god.
Dem, der har forstand på kaffe og kaffebrygningens hemmeligheder, har nogle gode råd til dig.

Råd 1:
Når du først har klippet hul på kaffeposen, skal du opbevare kaffen i posen i en fuldstændig lufttæt dåse.
Ellers mister kaffen sin aroma og styrke.
(Med Pods espresso, kommer hver kop vakuumpakket, enkeltvis.)

Råd 2:
Når du har kogt vand til kaffe, skal du vente med at bruge det til der er gået 1-2 minutter og vandets temperatur er faldet til ca. 95º grader. Ellers skolder du bønnerne!

Råd 3:
Sørg for, at kaffen ikke trækker eller står for længe, ellers bliver den sur og bitter!

Råd 4:
Husk at det er bedre, at lave en ny kande kaffe, end at prøve at holde liv i en lunken!

Råd 5:
Nu bor vi jo i et land hvor kalk ikke ligefrem er en mangelvarer.
Ud over at din kaffemaskine kan lide kalkdøden pga tilstopning.
Kan du også på vej mod dens endelige, opleve at brygge temperaturen falder jo mere til kalket maskinen er.

I Danmark anbefales det, at man minimum afkalker sin kaffemaskine hver 3. måned.
Et godt tip kunne være, at næste gang du anskaffer dig en kaffe eller espresso maskine. Vælg en med kalkfilter.
Så udskifter du filtered hver anden måned og afkalker en gang hvert halve år.

kaffe er ikke bare en velsmagende drik.

Kaffegrums stadig være nyttige, når du har klaret dit morgenfix. Det kan bruges på andre interessante måder. Så gem dem, bønnerne! Herunder kommer nogle af de ting kaffe og kaffegrums er blevet brugt til i gennem tiden, og stadig bruges til.

Kompost:

Brugte kaffegrums kan blandes med lud, til en god kompostering agent.
Du kan endda smide kaffe filteret i også!
Ormene i kompostbunken, kan lide at spise den bakterie, der vokser på kaffegrums.
Hvilket giver dem mulighed for, at fordøje mere kompost.

Gødning:

Små mængder, af kaffegrums kan tilsættes direkte til muld.
Især på planter, der kan lide høj surhedsgrad i jorden, som azalea eller roser.
Kaffe har højt indhold af kvælstof, calcium, magnesium, kalium og andre spormineraler.
Hvis du spreder et tyndt lag omkring planten, frigives disse mineraler, langsomt til dine planter.
Vær opmærksom på, hvilke planter kan lide sur jord (roser), og ikke planter som tomater.

Insekt frastødende:

Kaffe har en meget stærk lugt, som mange insekter og dyr ikke kan lide.
Derudover er det blevet foreslået at myg, myrer, snegle og maddiker, alle kan ikke lide surhedsgraden af kaffe.
De vil holde sig væk fra områder, hvor der er høj koncentration af sur jord.
Kaffens aroma tager dog hurtigt af og der skal derfor spædes til ret ofte.

Kæledyrs frastødende:

Irriterer naboens kat eller hund dit blomsterbed?
Strø kaffegrums eller andre stærkt lugt-udledende stoffer i bedet for at holde dem væk.
De fleste dyrs lugtesans er meget bedre end vores, og mens det dufter dejligt for os, kan det lugte meget ubehageligt til et hyper-følsom-olfaktoriske kattedyr.
Brugt kaffegrums kan blandes med appelsin skræl (eller andre citrusfrugter) og spredt rundt om blomsterbede til en billig afskrækker af kæledyr.

Nulstil din lugtesans:

Du har måske bemærket, at mange parfume afdelinger i stormagasiner osv. har en lille skål af kaffebønner i nærheden (og hvis de ikke har dem, burde de have det). De står der for at “rense din næse” (lugtesansen) ligesom ingefær bruges til at rense tungen.

UC Berkeley videnskabsmand, Noam Sobel, skriver i sin artikel “Kaffes påvirkning af lugtesansen og olfaktoriske Tilvænning”:
At Dufte kaffe aroma mellem parfume prøver, sammenlignet med duften af uparfumeret luft, rent faktisk virker. Den opfattede lugt intensitet af parfume fra prøve til prøve forblev den samme efter at dufte til kaffe aroma mellem hver parfume, mens den faldt, når uparfumeret luft blev brugt mellem parfumerne.

Så grib dem, bønnerne. Næste gang du prøver parfume, eller eau de cologne. Giv din næse en kaffepause!.

Køleskabs deodorant:

Ligesom luftfrisker idéen. Fandt jeg ud af, at du kan bruge kaffe, til at hjælpe med at reducere køleskabs lugt, fra f.eks. løg eller andre, stærke mad lugte.

Lad en skål friskmalet malet kaffe stå bagerst i køleskabet i et par dage, så hjælper den med at absorbere nogle af de stærke mad lugte og udsender en behagelig aroma.
Igen holder dette dog ikke ret længe, da aromaen hurtigt tager af og du skal erstatte de frisk malede bønner.

Kaffebøf:

Jeg kan ikke huske hvor, jeg fik den serveret. Men det var så vidt jeg husker, på en restaurant i karibien.
Bøffen var blevet vendt, i friskkværnet kaffe, inden den blev smidt på grillen. Det kan jeg varmt anbefale.
Prøv at gnide din næste bøf ind i kaffe, eller lav en marinade!
Det siger sig selv, at bønnerne skal males utrolig fint for ikke at give en underlig fornemmelse i munden.
Men en espresso marinade vil kun give smag og ikke ændre på madens tekstur.

Indfarvning:

Kaffe er et godt valg til at give stof et slidt look og træ et gammelt patina look.
STOF – Brygge en almindelig kande kaffe og fordyb stoffet helt ned under overfladen, det kan det være nødvendigt at placere en lille vægt oven på stoffet.
Lad stoffet være i kaffen i 24 timer (eller længere), derefter skylles stoffet og hænges til tørre. Resultatet er en browny, off-white farve, der giver stoffet en bedaget look. Prøv et par forskellige styrken af kaffe brygger, eller hvor længe stoffet er neddykket for at opnå forskellige nuancer.
TRÆ – Brygge en stærk kande mokka og brug en pensel til at male det på ubehandlet træ.

Slibemiddel:

Brugt kaffegrums kan bruges som en rengøring slibemiddel. Hvis du vil forsøge denne metode, skal du gnide det i din næste beskidte gryde eller pande før håndvask (med skuresvamp).

Ansigts behandling:

Kaffegrums er hårdt nok til opvask, men samtidig blødt nok til at blive brugt på dit ansigt. Masser forsigtigt en lille mængde af brugte grums ind i dit ansigt til at exfoliere. Det føles som at gnide sand ind i ansigtet, men ikke ubehageligt.
Din hud blev efterladt med en glat følelse, en let kildren og med en espresso aftershave aroma, der ville gøre Don Juan Jaloux.
Om der ligefrem er tale om andre fordele end selve exfolieringen, skal være usagt, men det er trods alt et rent naturprodukt.
Du er velkommen til at lade sig rive med og giv dig selv et frygtindgydende kaffe-skæg, mens du laver din exfoliering 🙂

Frisk ånde:

Har du ikke flere Gajoler, så sut på en helt ristet kaffebønne, bare pop en hel bønne i munden på vej ud af døren, og du får friskere ånde på ingen tid! Det kan dog være en noget besk oplevelse og kan på ingen måde sidestilles med det at nyde en kop kaffe.

iForm.dk skriver, at en kop kaffe til frokost nedsætter din risiko for diabetes med 33%, men at de kopper du drikker resten af døgnet ikke har nogen effekt.

Kaffe kan også forsyne din bil.

Det er ideen bag en undersøgelse, der omdannede kaffegrums til biodiesel brændstof.
Kaffe vil sandsynligvis aldrig erstatte olie, men cafe affald vil måske en dag bidrage til at mindske vores påvirkning af miljøet…
De brugte bønner komposterer ret hurtigt, og kan som tidligere beskrevet holde diverse andre dyr væk.

Genopliver døende planter.

Den kan bruges til at hjælp med at redde døende stueplanter.
En blanding af kaffegrums og sukker, fodres til en potteplante der vandes regelmæssigt, vil genoplive potteplanter, der er blevet gule
Ifølge thegardenersrake.com, “det kan være den koffein stimulerer planten eller nogle næringsstoffer i kaffe, men dette synes at give planten et kick.” Uanset hvad årsagen måtte være, går kaffe og stueplanter godt sammen.
Jeg har personligt forsøgt mig med dette uden held, men måske jeg var for sent ude og planten var helt død.

Kaffe Fakta - Bean belt, bønnebæltet
Bean belt, bønnebæltet.

Kaffe buskene / træerne, vokser bedst i et bånd, omkring midten af verden.

Det afgrænses af troperne, kendt som Bønne Bæltet. Jordbund, klima og højde, påvirker smagen af bønnerne.
Dette er årsagen til at kaffe smager så forskelligt, alt efter hvilket land og hvilken egn det er produceret.
Det spiller dog også ind, hvordan bønnen er behandlet efter det er blevet høstet.

Der er to metoder til at få bønnen ud af sit bær. Den billigste og hurtigste kaldet tør-metoden, her spredes de høstede bær ud og tørre indtil de revner. Den anden kaldes våd-metoden og her kommer de høstede bær i store kar med vand. De suger så væske til sig indtil de nærmest går i opløsning. Dette tager længere tid og kræver mere arbejde, hvilket afspejles i kilo prisen for den slags kaffe.

Kaffe er et frø, inde i et rødt bær.

Medmindre du har boet i et kaffeproducerende land, ved du måske ikke, hvordan kaffe træet ser ud. Hvad vi kalder en kaffebønner, er faktisk kimen, til en kirsebær-lignende frugt.

Kaffetræet vokser i over 50 lande i et bælte rundt om jorden. Dette kaldes Bønnebæltet.
Kaffetræet vokser i mellem 500 og 2.000 meters højde over havet og kræver specielle klimatiske betingelser.
En gennemsnitstemperatur på 19-25º C, rigelig regn i vækstperioden og frugtbar jord.
Kaffetræet kan sagtens tåle lav temperatur i en kort periode, men ikke frost.
Derfor kan  kaffedyrkning kun foregå i subtropiske og tropisk klima.

Kaffetræerne kan være op til, 30 meter høje. De dyrkes til at være omkring 10 meter høje, for nemmere høsthøjde.
Men bliver beskårethelt ned til 2-3 meter alt efter dyrkningssted.
Beskæringen gør det lettere at passe og plukke kaffebærene.
Først når træet er 4 fire år, giver det en god høst.
Flere steder planter man skyggetræer mellem kaffetræerne.
Skyggetræerne virker som parasoller, der beskytter mod solen og forbedrer jordens mikroklima til gavn for kaffetræerne.

Kaffetræets blomster er hvide og dufter som jasmin.
Blomstringen varer 2-3 dage, og efter blomstringen kommer der grønne bær, der bliver dybrøde, når de er modne.
Fra blomstringen til den endelige modning af bærrene går der 8-9 måneder.
Et kaffetræ vil ofte have blomster, grønne bær og modne bær.

Kaffeproducerende lande.

Kaffeproducerende lande… Rejs hen hvor pebret gror, eller kaffen:)
Her er de kaffe producerende lande, hvis du samlede det hele på et sted ville det fylde mere end Portugal (som forøvrigt ikke producerer kaffe…)
Dyrkningen af kaffe begyndte i Etiopien i Kaffa-provinsen. Herfra kom den til Yemen via havnebyen Mocka.

kaffeproducerende i Afrika:
Sydafrika, Sierra Leone, Zaire, Zimbabwe, Guinea, Spansk Guinea, Tanzania, Etiopien, Cameroun, Congo, Kenya, Den Centralafrikanske Republik, Rowanda, Mozambique, Madagaskar, Burundi,Malawi, Nigeria, Liberia, Elfenbenskysten og Gabon.

kaffeproducerende i Asien:
Thailand, Kina, Vietnam, Indien, Laos, Indonesien, Yemen, Malaysia, Timor, Ny Guinea og Filippinerne.

kaffeproducerende i Syd Amerika:
Brasilien, Columbia, Ecudor, Peru, Paraguay, Venezuela, Surinam, Bolivia og Guyana.

kaffeproducerende i Mellem Amerika:
Jamaica, Costa Rica, Mexico, Honduras, Panama, den Dominikanske Republik, El Salvador, Guatemala, Cuba, Haiti og Nicaragua.

Kaffeproducerende lande i Europa:
Danmark. Nej, det er ikke en joke. Tæt på Smukfest festivalpladsen i Skanderborg, er der i 2018 dukket en kaffe farm op.
Det er et samarbejde mellem Peter Larsen kaffe, Videncenter for fødevareudvikling, TagTomat og Smukfest.
Farmen er ganske lille, men målet er at nå op på ca. 200 Kaffe træer.
Man håber, at kunne lave en lille ekslusiv kaffelinie her i Danmark. Men forskning er den virkelige grund til, at der er postet penge i en Dansk kaffefarm.
I dag benytter man kun kaffe bønnen. Men kaffeplanten besidder et stort potentiale, lige fra bladene og frugtkødet, til affalds produktet, kaffegrumsen.

Kaffe er i dag, så meget mere end bare en sort drik, der kan kvikke dig op.
Der er nu et hav, af cafeer rundt om i Danmark, og på verdensplan.
Cafe’erne er hurtigt, blevet vores favoritmødested.

Kaffe i fremtiden?

Det er altid svært at spå om fremtiden. Der er dog nogle tendenser, eller trends, om man vil, som er nemme at spotte.
Vi vil have kvalitet frem for kvantitet, derfor vinder de små firmaer, med specielle bønner mere og mere frem. Tiden hvor Peter Larsen og Gevalia havde eneret på salg af kaffe, er for længst forbi.
Det skal være nemt. Vi gider ikke bruge 10 min på at lave en Cafe Latte, og derfor vinder de automatiske og lukkede systemer frem.
VI går op i vores sundhed, og derfor vinder pudekaffe frem, da det filtrerer de skadelige ting ud af kaffen.

Vi kan li’ at shoppe på nettet, dem der gør det nemt at få kaffe til døren, har kunden i fremtiden.
Opbevaring, CO2 fri emballage, og CO2 neutral fremstilling af kaffen, bliver vigtig.
Det er ikke kun økologi og biodynamik, vi går op i længere.

HUSK LIGE DET HER

Selvom kaffe er godt for dig i moderate mængder, kan for meget af hvad som helst stadig være skadeligt.

Jeg vil også gerne påpege, at mange af undersøgelserne ovenfor var epidemiologiske karakter.
Sådanne undersøgelser kan kun vise forening, ikke bevise at kaffe fremkaldt de omtalte effekter.
Hvis der er nogen sandhed i alt dette, kan kaffe bogstaveligt talt være den sundeste drik på planeten!

Ejerforhold.

Cafekaffe.dk ejes af Tim Johansen.
Jeg anbefaler følgende hjemmeside:
Håndlæser Vibeke Straarup
Dressmeup.dk

Cafekaffe.dk her er det der kaldes en sandkasse projekt.
Det er oprettet ud fra ren interesse og er et non-profit website.
Derfor opdateres cafekaffe, kun når der er tid, lyst og overskud til det.
På den positive side, så er cafekaffe.dk ikke i lommen på nogen.
Det betyder, at du her på siden, får en uvildig holdning til det der skrives om. Det betyder også at det er farvet 100% efter forfatterens egen oplevelse og ikke mindst smagsløg.

Kaffekruset har stadig sin plads, når vi taler om kaffe til arbejdet.
Men så snart vi er væk fra skrivebordet eller bilen, vil vi have små kopper med lækkert indhold.
Mangler du et kaffekrus, så kan du finde sjove kaffe kopper hos gaveideer.dk