Rigtig Kaffe

Rigtig Kaffe er en sjov ting, for der er jo masser af områder man kan tage fat på, om det er produktion, udvælgelse, udmærkelse, smag eller demografi… jeg synes selv de sjoveste Rigtig kaffe fakta er dem der fortæller lidt om os danskeres vaner.

 • Danmark er verdens andet mest kaffedrikkende folkefærd.
 • Der findes kaffe i 98% af alle danske hjem.
 • 2% af en families gennemsnitlige husholdningsbudget på årsbasis bliver brugt på kaffe.
 • Danskerne drikker tilsammen 20 mio. kopper om dagen.
 • Det svarer til 4 kopper pr. person – uanset alder.
 • Det er på årsbasis ca. 10kg kaffe pr. person.
 • Af personer over 30 år drikker 85% kaffe.
 • Af unge under 30 år drikker 50% kaffe ( 1 – 2 kopper pr. dag ).
 • Danskerne køber hvert år kaffe for godt 3,5 mia. kr.
 • Hver dansker forbruger ca. 20 poser kaffe om året.
 • Et halvt kilo kaffe giver ca. 7 kander (hvoraf ca. 60% bliver smidt ud), det koster ca. 1,61 Kr pr. kop Gevalia
 • I 1772 åbnede det første kaffehus i Danmark.
 • I 1733 importerede Danmark ca. 6.000 kg. kaffe.
 • I 2012 importerede Danmark ca. 60.000.000 kg. Kaffe

Nogle af disse tal er meget tankevækkende, og forklare i min verden også meget godt hvorfor kaffe er den næst mest omsatte handelsvare på verdensplan, kun overgået af råolie.

Kaffa fakta 1

Rigtig Kaffe:
Mest kaffedrikkende lande i verden!

 

 

 

 

Nogle er mere søvnfølsomme overfor koffein end andre, kaffe er den drik med mest koffein. Man siger, at man efter en time til halvanden har den største koncentration af koffein i blodet, og så går der fra 3 til 7 timer, før mængden er halveret.

Alt med måde som man siger, for der skal kun 80-100 kopper kaffe (ja, jeg skrev firs – ethundrede) indenbors i løbet af kort tid før mængden af koffein i blodet når et kritisk niveau… men hvem drikker så meget kaffe på et par timer???

Koffein og Rigtig Kaffe:
1L stærk kaffe indeholder op mod 1000 milligram koffein.
1L espresso indeholder op mod 3000 milligram koffein
1L energidrik indeholder 320 milligram koffein.
1L cola rummer lidt mindre end 100 milligram koffein.

Se en oversigt for Koffein i Chokolade og drikkevarer her


Rigtig Kaffe – Forbud mod kaffe:
Kaffe blev erklæret for ulovlig 3 gange af 3 forskellige kulturer.

Guvernør i Mekka forbød kaffe i 1511 og sagde,
“I caféer mødes mænd og kvinder, de spiller violin og skak, og gøre andre ting, der strider mod vores hellige love.” Så han forbød kaffe helt.

I 1675 forsøgte kong Charles II til at forbyde cafe’er som ‘arnesteder for revolution “, men måtte trække sin proklamation efter kun 11 dage på grund af et offentligt ramaskrig imod det.

Den 3. var Frederik den Store, der forbød drikken i Tyskland i 1677. Han forsøger at blokere for import af grøn kaffe, fordi det er konkurrere med lokale produkter.

kaffe er ikke bare en velsmagende drik, f.eks. kan kaffegrums stadig være nyttige, når du har klaret dit morgenfix, det kan bruges på andre interessante måder. Så gem dem, bønnerne!

Rigtig Kaffe – Kompost:
Brugte kaffegrums kan blandes med lud til en god kompostering agent, kan du endda smide kaffe filtered i også!
Ormene i kompostbunken kan lide at spise den bakterie, der vokser på kaffegrums, hvilket giver dem mulighed for at fordøje mere kompost.

Rigtig Kaffe – Gødning:
Små mængder af kaffegrums kan tilsættes direkte til muld, især på planter, der kan lide høj surhedsgrad i jorden som azalea eller roser. Kaffe har højt indhold af kvælstof, calcium, magnesium, kalium og andre spormineraler, hvis du spreder et tyndt lag omkring planten frigivelse af disse mineraler langsomt til dine planter.
Vær opmærksom på hvilke planter kan lide sur jord (roser), og ikke planter som tomater.

Rigtig Kaffe – Insekt frastødende:
Kaffe har en meget stærk lugt, som mange insekter og dyr ikke kan lide. Derudover er det blevet foreslået at myg, myrer, snegle og maddiker alle kan ikke lide surhedsgraden af kaffe, og vil holde sig væk fra områder, hvor der er høj koncentration af sur jord.

Rigtig Kaffe – Kæledyrs frastødende:
Irriterer naboens kat eller hund dit blomsterbed?
Strø kaffegrums eller andre stærkt lugt-udledende stoffer i bedet for at holde dem væk. De fleste dyrs lugtesans er meget bedre end vores, og mens det dufter dejligt for os, kan det lugte meget ubehageligt til et hyper-følsom-olfaktoriske kattedyr.
Brugt kaffegrums kan blandes med appelsin skræl (eller andre citrusfrugter) og spredt rundt om blomsterbede til en billig afskrækker af kæledyr.

Rigtig Kaffe – Nulstil din lugtesans:
Du har måske bemærket, at mange parfume afdelinger i stormagasiner osv. har en lille skål af kaffebønner i nærheden (og hvis de ikke har dem, burde de have det). De står der for at “rense din næse” (lugtesansen) ligesom ingefær bruges til at rense tungen.

UC Berkeley videnskabsmand, Noam Sobel, skriver i sin artikel “Kaffes påvirkning af lugtesansen og olfaktoriske Tilvænning”:
At Dufte kaffe aroma mellem parfume prøver, sammenlignet med duften af uparfumeret luft, rent faktisk virker. Den opfattede lugt intensitet af parfume fra prøve til prøve forblev den samme efter at dufte til kaffe aroma mellem hver parfume, mens den faldt, når uparfumeret luft blev brugt mellem parfumerne.

Så grib dem, bønnerne, næste gang du prøver parfume eller eau de cologne og giv din næse en pause!

Rigtig Kaffe – Køleskabs deodorant:
Ligesom luftfrisker idéen, fandt jeg ud af, at du kan bruge kaffe til at hjælpe med at reducere køleskabs lugt fra f.eks. løg eller andre stærke mad lugte.

Lad en skål friskmalet malet kaffe stå bagerst i køleskabet i et par dage, så hjælper den med at absorbere nogle af de stærke mad lugte og udsender en behagelig aroma.

Rigtig Kaffe – Kaffebøf:
Jeg kan ikke huske hvor jeg fik den serveret men det var så vidt jeg husker på en restaurent i karibien.
Bøffen var blevet vendt i friskkværnet kaffe inden den blev smidt på grillen og det kan jeg varmt anbefale. Prøv at gnide din næste bøf ind i kaffe, eller lav en marinade!

Rigtig Kaffe – Indfarvning:
Kaffe er et godt valg til at give stof et slidt look og træ et gammelt patina look.
STOF – Brygge en almindelig kande kaffe og fordyb stoffet helt ned under overfladen, det kan det være nødvendigt at placere en lille vægt oven på stoffet.
Lad stoffet være i kaffen i 24 timer (eller længere), derefter skylles stoffet og hænges til tørre. Resultatet er en browny, off-white farve, der giver stoffet en bedaget look. Prøv et par forskellige styrken af kaffe brygger, eller hvor længe stoffet er neddykket for at opnå forskellige nuancer.
TRÆ – Brygge en stærk kande mokka og brug en pensel til at male det på ubehandlet træ.

Rigtig Kaffe – Slibemiddel:
Brugt kaffegrums kan bruges som en rengøring slibemiddel. Skal smide det i din næste beskidte gryde eller pande før håndvask (med skuresvamp).

Rigtig Kaffe – Ansigts behandling:
Kaffegrums er hårdt nok til opvask, men samtidig blødt nok til at blive brugt på dit ansigt. Masser forsigtigt en lille mængde af brugte grums ind i dit ansigt til at exfoliere. Det føles som at gnide sand ind i ansigtet, men ikke ubehageligt.
Din hud blev efterladt med en glat følelse, en let kildren og med en espresso aftershave aroma, der ville gøre Don Juan Jaloux.

Du er velkommen til at lade sig rive med og giv dig selv et frygtindgydende kaffe-skæg, mens du laver din exfoliering 🙂

Rigtig Kaffe – Frisk ånde:
Har du ikke flere Gajoler, så sut på en helt ristet kaffebønne, bare pop en hel bønne i munden på vej ud af døren, og du får friskere ånde på ingen tid!

 

iForm.dk skriver, at en kop kaffe til frokost nedsætter din risiko for diabetes med 33%, men at de kopper du drikker resten af døgnet ikke har nogen effekt.
Endnu en god grund til at få fyldt koppen op en ekstra gang ved frokost tid, 3 kopper må jo så være lig med en 100% beskyttelse… (for dem der ikke kan forstå humoren i dette, må jeg heller understrege at den teori ikke er underbygget af fakta) 🙂

Du kan læse mere her: iForm.dk

Rigtig Kaffe – kan også forsyne din bil.
Det er ideen bag en undersøgelse, der omdannede kaffegrums til biodiesel brændstof.
Kaffe vil sandsynligvis aldrig erstatte olie, men cafe affald vil måske en dag bidrage til at mindske vores påvirkning af miljøet…

Rigtig Kaffe –  genopliver døende planter.
Den kan bruges til at hjælp med at redde døende stueplanter.
En blanding af kaffegrums og sukker, fodres til en potteplante der vandes regelmæssigt, vil genoplive potteplanter, der er blevet gule
Ifølge thegardenersrake.com, “det kan være den koffein stimulerer planten eller nogle næringsstoffer i kaffe, men dette synes at give planten et kick.” Uanset hvad årsagen måtte være, går kaffe og stueplanter godt sammen….

Overvejer om jeg skal vande mine planter med kold kaffe…

Kaffe Fakta - Bean belt, bønnebæltet

Kaffe Fakta – Bean belt, bønnebæltet

 

Kaffe fakta – buskene / træerne vokser bedst i et bånd omkring midten af verden, der afgrænses af troperne, kendt som Bønne Bælt. Jordbund, klima og højde påvirker smagen af bønner.

Kaffe er et frø inde i et rødt bær.

Medmindre du har boet i et kaffeproducerende land, ved du måske ikke hvordan kaffe træet ser ud. Hvad vi kalder en kaffebønner er faktisk kimen til en kirsebær-lignende frugt.

Rigtig Kaffe – Træerne kan være op til 30 meter høje, men dyrkes til at være omkring 10 meter høj for nemmere høsthøjde.

Hjælp andre med at finde denne information, ved at give et Facebook like eller en Google +1
Tak for hjælpen.