Mokha Yemen

Hvor kommer kaffe fra? Mokha fra Yemen, Java fra Indonesien eller Uganda Kaffe?

In blog by Cafe Kaffe

Hvor kommer kaffe fra?

Der produceres kaffe rundt omkring på hele kloden, derfor kan det være svært at svare på, hvor kommer kaffe fra.
I den bredeste forstand, så bliver kaffe produceret i et bælte omkring ækvator.
Kaffe træer kræver et helt specielt klima for at gro og producerer kaffe bær.

De vokser bedst i en højde mellem 500 og 2000 meter over havets overflade.
De skal helst have en konstant temperatur på 14 til 25 grader.
Der skal helst falde mere end 30cm regn i løbet af året, hovedparten af regnen skal falde i starten af sæsonen.
Hvis man samlede alle kaffe planterne, ville de fylde et areal på størrelse med Portugal.

kaffe bønne bæltet

Der produceres kaffe udenfor bønne bæltet.
Blandet andet forsøger Peter Larsen kaffe, at producerer kaffe i Danmark.
Klimaforandringer har stor betydning for kaffe produktionen.
Nogle af de steder hvor, der dyrkes kaffe i dag, vil i fremtiden ikke længere være gunstige.
Det forventes af samme årsag, at prisen på kaffe vil blive ved at stige frem mod 2050.

Honduras, Vietnam, Nicaragua og Guatemala forventes, at blive hårdest ramt. Mexico hvor problemer p nuværende tidspunkt er meget virkelige, kan være taget af kaffekortet inden for få år.
Omvendt kan nye områder som Andesbjergene, Ny Guinea og det østlige Afrika blive nye områder.
Indonesien kan blive et af de eksisterende kaffe lande, der vil opleve en øget produktion, på grund af klimaforandringer.
Der drikkes på verdensplan ca. 2.5 milliarder kopper kaffe om dagen.
En nyere rapport viser, at hvis vi ikke gøre noget kan det være helt slut med naturlig kaffe.
Der skal derfor findes nye måder, til at producerer kaffe.

Kaffe buskene / træerne, vokser bedst i et bånd, omkring midten af verden.

Det afgrænses af troperne, kendt som Bønne Bæltet. Jordbund, klima og højde, påvirker smagen af bønnerne.
Dette er årsagen til at kaffe smager så forskelligt, alt efter hvilket land og hvilken egn det er produceret.
Det spiller dog også ind, hvordan bønnen er behandlet efter det er blevet høstet.

Der er to metoder til at få bønnen ud af sit bær.
Den billigste og hurtigste kaldet tør-metoden, her spredes de høstede bær ud og tørre indtil de revner.
Den anden kaldes våd-metoden og her kommer de høstede bær i store kar med vand.
De suger så væske til sig indtil de nærmest går i opløsning.
Dette tager længere tid og kræver mere arbejde, hvilket afspejles i kilo prisen for den slags kaffe.

Kaffe er et frø, inde i et rødt bær.

Medmindre du har boet i et kaffeproducerende land, ved du måske ikke, hvordan kaffe træet ser ud. Hvad vi kalder en kaffebønner, er faktisk kimen, til en kirsebær-lignende frugt.

Kaffetræet vokser i over 50 lande i et bælte rundt om jorden. Dette kaldes Bønnebæltet.
Kaffetræet vokser i mellem 500 og 2.000 meters højde over havet og kræver specielle klimatiske betingelser.
En gennemsnitstemperatur på 19-25º C, rigelig regn i vækstperioden og frugtbar jord.
Kaffetræet kan sagtens tåle lav temperatur i en kort periode, men ikke frost.
Derfor kan  kaffedyrkning kun foregå i subtropiske og tropisk klima.

Kaffetræerne kan være op til, 30 meter høje.

De dyrkes til at være omkring 10 meter høje, for nemmere høsthøjde.
Men bliver beskårethelt ned til 2-3 meter alt efter dyrkningssted.
Beskæringen gør det lettere at passe og plukke kaffebærrene.
Først når træet er 4 fire år, giver det en god høst.
Flere steder planter man skyggetræer mellem kaffetræerne.
Skyggetræerne virker som parasoller, der beskytter mod solen og forbedrer jordens mikroklima til gavn for kaffetræerne.

Kaffetræets blomster er hvide og dufter som jasmin.
Blomstringen varer 2-3 dage, og efter blomstringen kommer der grønne bær, der bliver dybrøde, når de er modne.
Fra blomstringen til den endelige modning af bærrene går der 8-9 måneder.
Et kaffetræ vil ofte have blomster, grønne bær og modne bær.

Kaffe Mokha fra Yemen.

Mange af de lande der producerer kaffe, har deres eget svar på, hvor kommer kaffe fra.
Yemen er ingen undtagelse. Selv om Yemen i dag ikke er kendt for deres kaffe export, har de bestemt deres plads i historien.
Kaffe med chokolade, har sin oprindelse fra de kaffe bønner der høstes i Yemen’s højland.
Det var først da Yemen ikke længerede eksporterede kaffe i større mængder, at kaffe risterier begyndte at tilføje chokolade smag.
Bønnerne fra Yemen, har nemlig en naturlig sødme og chokolade smag.

Regionen har i mange år været hærget af krig, hvilket selvfølgelig har haft sin betydning for produktionen.
Men den største synder, er efterspørgslen på Khat. Det euforiserende stof, er der stor efterspørgsel på og en højere pris.
Omkring 75% af befolkningen i Yemen tygger Khat.
Langsomt men sikkert, vokser produktionen af kaffe. Men på grund af krigens uroligheder, er det stadig svært få det eksporteret.
Der vil derfor med stor sandsynlighed, gå lang tid inden du igen kan få Mokha fra Yemen.

 

Java kaffe fra Indonesien.

120 millioner mennesker, rundt om i de ca. 70 kaffeproducerende lande, er beskæftiget i kaffe industrien.
I Indonesien er op mod 80% af dem, som arbejder med produktion af kaffe, kvinder.
Indonesien der er kendt for sin Java kaffe, har høstet kaffe siden slutningen af 1600 tallet.
Det var en Hollandsk Guvernør der i 1696 sendte kaffe stiklinger fra Yemen til Indonesien.
Desværre overlevede den første sending ikke, men en ny sending kaffe stiklinger sendt i 1699 fik rodfæste.

Den første eksport kaffe høst kom i 1711 og er i dag vokset, til en produktion på mere end 500.000 Ton kaffe om året.
Stiklingerne blev plantet i Java området og deraf navnet. Senere i historien fandt Desmerdyr på at spise kaffe, eller rettere, nogen fandt på at lede i Desmerdyrets afføring. Her fandt de kaffe bønner og kaffe tørstige som de var, lavede de dem til kaffe.
Måske ikke helt sådan det foregik, men faktum er at en af verdens dyreste kaffer, Kopi Luwak, stammer netop fra Java egnen.

Omkring 150.000 Ton af den kaffe Indonesien eksporterer, kommer fra Sumatra. De lidt lavere liggende kaffe plantager, er perfekte til Robusta bønner. Største delen af dem bliver brugt til at lave instant kaffe.
Men Robusta er også den bønne, som afgiver den eftertragtede Crema på toppen af en espresso.
Med klimaforandringerne taget i mente, kan det tænkes, at det netop er Robusta kaffe bønner, der vil finde vej til flere lande.

Uganda kaffe.

Uganda’s største eksportvare er Uganda Kaffe. De producerer både Robusta og Arabica bønner.
Men grundet faldende efterspørgsel på Robusta bønner i 1980’erne, har flere kaffebønder omlagt deres plantager.
De producere i stedet Cocoa blade, som der desværre er en utrolig stor efterspørgsel på.
Selv om Uganda kaffe ikke er blandt de mest kendte, eller efterspurgte kaffer.
Har den bestemt stadig sin berettigelse.

Uganda der er placeret i smørhullet mellem Tanzania, Den Demokratiske Republik Congo, Syd Sudan og Kenya, har oplevet mange borgerkrige og hungersnød. Men selv om kaffe produktionen har været svingende, har den altid været af høj kvalitet. Området i det centrale Afrika er perfekt til at dyrke kaffe. Det lader heller ikke til at klimaforandringerne vil påvirke kaffe produktionen i negativ retning.
Om Kenya kaffer er bedre, eller om de blot har været bedre til at brande sig selv vides ikke.
Men det er trods ikke alt, ikke meget nordpå vi skal for at komme til kaffens moder land Etiopien.
Kaffe stiklingerne, der har ført til kaffe produktion i Uganda, stammer netop fra Etiopien.

Fra Kaffe til Vin.

Efterhånden som vejret og temperaturene skifter, rundt omkring i verden, kan man sagtens forestille sig, at højtliggende vinmarker omlægges til kaffe plantager.
Jeg kunne derfor godt spå lidt i kaffegrums. Mit bud er at vi i fremtiden, vil se kaffe fra Chile, Frankrig, Italien, Californien. Men også områder i syd Tyskland og Spanien kunne være interessante bud, på fremtidens kaffe.

Vi har som sagt, startet en mindre produktion af kaffe i Danmark. På nuværende tidspunkt, er det til forskning.
Hvordan udnytter man bedst, mere af kaffen. Kan bærrets frugt køb spises, hvis tilberedt på en bestemt måde.
Kan der være et marked, hvis man ligesom i Yemen benytter det til en alkoholfri whiskey?.
Kun fantasien sætter grænser, samt det faktum at Danmark er flad som en pandekage.
Hvis vi vil kultivere kaffe produktion i Danmark, bliver det under kunstige forhold.

Kaffeproducerende lande.

Kaffeproducerende lande… Rejs hen hvor pebret gror, eller kaffen:)
Her er de kaffe producerende lande, hvis du samlede det hele på et sted ville det fylde mere end Portugal (som forøvrigt ikke producerer kaffe…)
Dyrkningen af kaffe begyndte i Etiopien i Kaffa provinsen. Herfra kom den til Yemen via havnebyen Mokha.

kaffeproducerende i Afrika:
Sydafrika, Sierra Leone, Zaire, Zimbabwe, Guinea, Spansk Guinea, Tanzania, Etiopien, Cameroun, Congo, Kenya, Den Centralafrikanske Republik, Rowanda, Mozambique, Madagaskar, Burundi,Malawi, Nigeria, Liberia, Elfenbenskysten og Gabon.

kaffeproducerende i Asien:
Thailand, Kina, Vietnam, Indien, Laos, Indonesien, Yemen, Malaysia, Timor, Ny Guinea og Filippinerne.

kaffeproducerende i Syd Amerika:
Brasilien, Columbia, Ecuador, Peru, Paraguay, Venezuela, Surinam, Bolivia og Guyana.

kaffeproducerende i Mellem Amerika:
Jamaica, Costa Rica, Mexico, Honduras, Panama, den Dominikanske Republik, El Salvador, Guatemala, Cuba, Haiti og Nicaragua.

Kaffeproducerende lande i Europa:

Danmark. Nej, det er ikke en joke. Tæt på Smukfest festivalpladsen i Skanderborg, er der i 2018 dukket en kaffe farm op.
Det er et samarbejde mellem Peter Larsen kaffe, Videncenter for fødevareudvikling, TagTomat og Smukfest.
Farmen er ganske lille, men målet er at nå op på ca. 200 Kaffe træer.
Man håber, at kunne lave en lille eksklusiv kaffelinie her i Danmark.
Men forskning er den virkelige grund til, at der er postet penge i en Dansk kaffefarm.
I dag benytter man kun kaffe bønnen.
Men kaffeplanten besidder et stort potentiale, lige fra bladene og frugtkødet, til affalds produktet, kaffegrumsen.