Espressomaskine

Espressomaskine Købsguide, køb den rigtige maskine 1. gang.

In blog by Cafe Kaffe

Espressomaskine – Bedste espressomaskine til dit behov.

Espressomaskine eller hjemmecafe, kald den hvad du vil.
Faktum er at mange danske, i disse dage er på jagt efter, den helt rigtige maskine til netop deres behov.
Her vil jeg gøre mit bedste, for at give dig en Espressomaskine købsguide.
Et par maskine beskrivelser, men først og fremmest en checkliste.
Så du kan kigge på en hvilken som helst espressomaskine og træffe et kvalificeret valg.
Der ikke kun bygger på hvad, den utrænede elektronik sælger har fået at vide, der er mest kommision på i denne uge.

Hvis du blot vil have den korte version.
Så anbefaler den tidligere danske verdensmester i Barista, Fritz Storm denne maskine og kværn.

rancilio silviaRancilio Silvia, er den mest solgte espressomaskine i sin klasse.
Det er ikke uden grund, for med sin relativt lille størrelse, kraftige styrke og det lave støj niveau.
Her får man noget nær det perfekte, for meget små penge.
Dette viser sig også, hvis du kigger gensalgs priser på den blå avis.
Vi taler her om 2016 modellen af Rancilio Silvia.
Netop 2016 modellen fik forbedre isolering, hvilket nedsætter både strøm og støjniveau.
Rancilio Silvia i tal. Kedelstørrelse 0.4L, Vandtank 2.5L,
Brughoved/filterkurv 58mm, vægt 14kg, Mål (hxbxd) cm: 34x29x23

Du kan købe Rancilio Silvia her.

 

Der er 3 kategorier, og det er vigtigt at du er klar over dit behov.

Den første kategori af espressomaskiner er de manuelle, der bruger frisk kværnede bønner.
Her er en kæmpe brugt marked udvalg, fordi de fleste bliver trætte af hvor omstændigt det er at lave en kop kaffe, samtidig vil de fleste nok være enige i at kan man finde ud af at bruge sådan en maskine optimalt så er det også her du får den bedste kop kaffe, specielt hvis du vil have den meget stærk og brændt i smagen.

Espressomaskinerne i kategori 2 er de automatiske med hele bønner, du får med dem en nemmere kop espresso, og har stadig muligheden for at købe dine bønner hvor end du måtte finde en pose med en aroma du bare må tage med hjem. De her maskiner er langsomme og kræver en hel del plads og ikke mindst er der et hyr med at holde dem rene (ja de siger det er nemt og hurtigt, men det er klart i kategori 2 at rengøringen tager længst tid, selv med de maskiner der har rengørings program).

espressomaskine
Kategori 3, er de espressomaskiner der bruger kapsler eller puder, her er helt klart det mest populære marked i øjeblikket, for stærkt an af Nespresso som har taget Zinzino, Dolce Gusto og flere andre med på slæb. En Automatisk espressomaskine med puder eller kapsler, vil af nogen betegnes som helligbrøde, mens os der går op i at få den gode bønne nemt, hvor andre søger for at det er kværnet, ristet, presset og klar til et tryk på en knap ser dette som den eneste rigtige mulighed i det 21 århundrede.

 

 

 

Espressomaskine Kat. 1:

Det manuelle maskiner er klart dem der kræver de største færdigheder.
Både når det kommer til at vælge den rigtige. Men bestemt også når det kommer til, at brygge en god kop mokka på den senere.
Det første du bør være opmærksom på, er om det bare er bling bling eller kvalitet du går op i.
Der er masser af bling derude, og det er også til at finde en espressomaskine der både er Bling og stadig topkvalitet, du skal bare være opmærksom på at de koster knapper, så hvis du falder for en maskine hvor det meste er chrome og kobberrør, så kan du godt glemme alle maskiner under 5.000,- for det er bestemt ikke gratis at fremstille sådan en maskine, hvis du samtidig ønsker noget der kan leverer varen i form af en ordentlig kop kaffe hver gang…
Også kop nr 511.

Du kan kigge på det sådan her.

Frits Storm (Verdensmester i Barista) udtalte om kaffekværne at “for omkring 8.000,- kr kan du få noget der er hæderligt”. Den maskine han havde i sit eget køkken koster omkring 70.000,-.
Den han brugt til konkurrence var speciel bygget og han ville kun sige at den kostede en hel del mere…
Det næste du bør overveje er størrelsen.
Du kan hurtigt blive træt af at din espressomaskine fylder det meste af køkkenbordet.
Hvis du skal til at stille den op og pille den ned igen efter hver kop, bliver det ikke til mange kopper i den maskines tid i dit hjem.

Garanti og support. Personligt mener jeg at du få den bedste service og garanti. Hos de små kaffe risterier rundt om i København. Mens hyldevarer i El-City, white-snow eller lignende varerhuse blot rækkes over disken.
Så står du med et “god fornøjelse” fra ekspedienten og kan selv forsøge dig frem.
Indtil du mener du kan serverer en ordentlig kop mokka, for dine gæster.
Alt  imens de beundre din ny installerede espressomaskine.

VIGTIGT: Undgå alt hvad der hedder ekstra gismo-dimse-dinge-noter, du kommer ikke til at bruge dem alligevel… det her handler om kaffe!

Espressomaskine kat. 2:


espressomaskine hele bønner
Den automatiske espressomaskine til hele bønner, var godt på vej frem i både 2009 og  2010, men faldt derefter bagud, mest pga. af at det simpelthen tager for lang tid fra du tænder maskinen til du står med en kop kaffe og at kaffen var mere som filterkaffe en espresso.

Det der gør sig gældende i denne kategori er det samme som kategori 1, dit budget bør ligge på 5.000,- + hvis du både vil have en espressomaskine der kan lave en ordentlig kop og hvis du vil have noget der ser ordentligt ud og her vil jeg anbefale at du ofre de ekstra knaster der gør at du kan få en lille maskine med en stor coolness faktor, der er ingen der gider have en maskine stående i sit køkken i dag som ikke siger “brug mig”.

 

Vær ekstra opmærksom på garanti og support.

Igen der er mange der gerne vil sælge dig en af de her maskiner, selv om de er på retræte.
Find en forhandler hvor de har god tid, til at sætte sig ind i netop dit behov. Og ikke blot vælger den dyreste, fordi det er den de helst vil sælge.
Det er en god ide at checke priserne på nettet for denne type maskine. Den kan variere utrolig meget, fra butik til butik.

VIGTIGT: Lad for guds skyld være af at blive fristed til at købe noget som helst med indbygget mælkesteamer, de holder ikke og kræver alt for meget rengøring, desuden er der et stort mælkespild hvis du ikke brygger mange kopper om dagen.

Espressomaskine kat. 3:

Kapsler og puder er kommet for at blive og derfor er der også flere og flere om budet til at producerer disse espressomaskiner. Du kan hurtigt blive taget ved næsen, for et hvert supermarked med respekt for sig selv vil forsøge at sælge dig maskiner og kapsler der absolut intet har med espresso at gøre!

Der er forskellige brands.

Jeg vil anbefale i denne kategori, Nespresso, Zinzino, Illy og Dolce Gusto.
Hvor pris og kvalitet hænger tæt sammen. Du får klart den bedste sammensætning hos Zinzino eller Nespresso.
Illy og Dolce Gusto er prisen på kapsler for høj og kvaliteten på Dolce Gusto kaffe er helt i bund.
Zinzino og Nespresso ligger side om side hvad angår pris på puder/kapsler.
Hvor nespresso har større udvalg i maskiner, har Zinzino et bedre udvalg i kaffe. Den kommer fra Rombouts Malongo. Du får deres verdens patent på espresso i puder og du her får ren kaffe i hver pude (7g).
Nespresso er en plast/alu kapsel med 4g kaffe og resten er smagsforstærkere.

VIGTIGT: Du kan sagtens få gode maskiner helt nede fra 1500,- kr i denne kategori.
Det du skal være opmærksom på, er den efterfølgende kop pris.
Her skal du forvente at bruge 3-8 kr pr kop alt efter hvilket firma du vælger.
Lad være at lade dig lokke af Nespresso Refill firmaer, som tilbyder kapsler til næsten halv pris af Nespresso selv.
De er lavet på billige bønner og med kort riste process, hvilket giver større indhold af Cafewoel og Kaffestol.

Jeg håber at den lille espressomaskine checkliste / guide er en hjælp til dig, så du er bedre rustet til at finde netop den maskine der er rigtig for dig. Herunder kan du læse lidt om, vigtigheden af den korrekte Kop.

Espressokopper.

Espressokopper har stor betydning for en god espresso.
Prisen er måske vigtig for nogle mens andre går op i kvaliteten, begge dele er da vigtige.
Det har dog en væsentligt større betydning, at dine espressokopper har den rigtige form og ikke mindst størrelse.

Espressokopper pris:

Pris og kvalitet hænger IKKE altid sammen. Desværre er det oftest dekorationen og Brand der er afgørende.
Det er helt op til den enkelte om, det skal være blomsten på espressokoppen, eller om du faktisk vil have noget, der giver en god smag.
Hvis du er heldig kan du måske få i både pose og kop, udvalget er i hvert fald stort.
De billigste er tynd porcelæn.
Derefter er det typisk enkelt lags glas. Kraftig porcelæn.
Dobbelt lag glas og sidst men ikke mindst rustfristål som jeg kun har set i dobbelt lag.

Jeg foretrækker personligt en kraftig porcelæns kop. Men den skal være opvarmet inden den tages i brug, da der ellers forsvinder for meget varme fra din espresso, ud i porcelænet.

Espressokopper Kvalitet:

Det kan være en jungle af finde kopper af god kvalitet.
Her taler jeg ikke kun om, hvor vidt dekorationen på espressokoppen, kan klare en tur i opvaskemaskinen.
I den nemme ende er glas, hvor du nemt kan se hvor tykt glas lagene er og hvor meget luft der er mellem dem.
De bedste har et kraftigt ydre lag, ca. 2 mm luft og et tyndere indre lag.
Porcelæn er noget sværere og det er nærmest umuligt at se forskellen på en god og en dårlig espressokop.
Jeg er ikke ekspert i porcelæn og jeg tror det kræver en længerevarende uddannelse. I mussel maling og snørklede penselstrøg for at finde rundt i det.

Til gengæld er det rimelig simpelt, at få fornuftige porcelæns espressokopper.
Produktions omkostningerne er meget lave, bliver der sjælendt lavet noget virkelig lort.
Så hvis de ellers ligner hinanden i pakken. Ikke er skæve eller der er slået skår af dem alle sammen.
Så er du godt på vej.
Sidst på listen kommer det nemmeste.
Rustfritstål der er det bare at tage dem du synes har den rigtige form.

espressokopper 1

Espressokopper form:

Formen på espressokopper er for mig det vigtigste, det er specielt kanten på espressokopper der har betydning, da kanten er med til at forme munden, hvilket igen skaber fundamentet for smagsoplevelsen ved at fremhæve de korrekte smagsløg.
De fleste espressokopper har er smallere i bunden end toppen, og de bedste har en kant eller rand der buer ud og væk fra koppens centrum.
De fleste foretrækker den slanke rand, mens jeg er stor fortaler for den mere buttede rand.
Du bør prøve dig lidt frem, eventuelt købe dig et par billige kopper af hver slags.

espressokopper

Espressokopper størrelse:

Simpelt og kort så skal en espresso max være 6cl og hvis den tilberedes som ristretto 3.5 cl.
Den skal helst ikke være meget større end det, da det hurtigt kan frarøve espresso’n noget varme.

 

Ledte du efter kaffemaskine købsguide ?  Eller måske kunne det være sjovt, at læse de bedste kaffe citater.