Hjem » Styrk dine børns motorik

Børns legevaner har ændret sig meget i løbet af bare få år. For blot 20 år siden legede de sammen – gravede huller, kravlede i træer, pigerne legede med dukker der skulle klædes af og på – lægges i dukkevogn og en tur ud at gå med den. Sammen legede de ofte ”indianere og ”cowboydere” eller røvere og soldater. I frikvarterende i skolen blev der spillet bold – leget med hønseringe for blot at nævne et par lege.

Mange muligheder for leg

I dag er børn sammen på en helt anden og i mange tilfælde langt mere stillesiddende måde. De spiller computer spil enten når de sidder sammen eller over nettet, de har playstation, X-box eller et af de mange spil der kan downloades til Ipad, PC, Smartphone – eller måske udnytter de den mere kreative side og leger med Lego. Og selvfølgelig er de også udenfor for at lege hvor kroppen kan udfordres. Der er uden tvivl mange muligheder for leg – men flertallet går i retning af det mere stillesiddende.

Aktivitet kontra passivitet

Indlæring, kreativitet og aktivitet er tæt forbundet og børn elsker at bruge kroppen – men ligesom os voksne vælger mange det magelige og ikke mindst populære – Børnene ser forældrene sidder med deres PC og telefon, og det er lige før at man er helt udenfor hvis man ikke i 1 eller 2 klasse har en smartphone. Muligvis har overvægt, diabetes og andre livsstilssygdomme med den øgede inaktivitet at gøre – når kroppen ikke bruges skal der ikke bruges mange kalorier – problemet er at kroppen er skabt til en relativ stor omsætning af fødevarer fordi både børn og voksne for blot et par generationer var aktive en stor del af de vågne timer. Men aktivitet giver bedre blodomløb – ilt til hjerne og kroppens celler – man bliver mere frisk.

Når man sidder aktivt giver det automatisk Ilt til hjernen og energi

Et godt eksempel er at sidder man hjemme og er lidt ugidelig og halvtræt – men beslutter at løbe eller gå en frisk tur – så er man betydelig mere frisk når man kommer hjem igen. 

Actva disc i aktion – nemme at bruge og meget effektive til motorisk træning

Kroppen er skabt til at blive brugt men den skal oplæres og trænes præcis som med alt andet før den bliver rigtig god. Børn kan ikke sidde stille. Vi hører ofte at der er problemer med uro i klasserne, børnene skal på skift lige på toilettet, eller de vipper på stolene, eller der er højt støjniveau og de skal ”lige” …. I mange tilfælde er der så meget uro at det går ud over indlæringen. En af årsagerne til uroen er at børnene skal sidde stille i længere tid ad gangen – ofte på stole der ikke lige er skabt til at sidde på, og med heldagsskolen stiger udfordringen. Der er indført ”motion” men er det effektivt? Kommer pulsen lidt op? – er det sjovt? Er det udfordrende? Hvis ikke det opfylder de basale krav spiller børnene ikke med. 

Enkle redskaber skaber sjov udfordrende og legende aktivitet og motion.

Store og små bolde samt balance puder giver aktivitet – boldene kan bruges til at sidde på selv når der undervises – kroppen er konstant i bevægelse for at man kan sidde på bolden – det giver samtidig den store fordel at både ryg og mavemuskler trænes og man får ubevidst fat i de lidt dybere liggende muskler – bolden indbyder til man hopper lidt op og ned – så trykkes diskusskiverne lidt sammen for et øjeblik efter at strækkes – dvs blodforsyningen stiger – ny næring kommer til og affaldsstoffer sendes ud. I udlandet bl.a. Tyskland, Schweiz og USA er bolde en helt fast del af inventaret på mange skoler.

En helt anden mulighed er at bruge en Fitnessbold, Balance puder – Activa Disc –  f.eks. i klasseværelset som børnene enten kan sidde på så kroppen ligesom med bolden bliver aktiv, de kan lægges på gulvet og man kan f.eks. stå skiftevis på et ben og holde balancen, man kan hoppe fra pude til pude eller prøve at skubbe hinanden væk fra puden – der er utrolig mange muligheder og fælles er at ben, ankler, balance, ryg og mavemuskler bliver trænet f.eks, kunne man bruge 2 eller 3 gange 10-15 min iløbet af dagen. Det betyder igen at børnene ikke skal i gården, at der bliver mere ro. Det har vist sig at årsagen til at børn lige skal i gården er ”kroppens” undskyldning for at der må ske noget – børn er ikke skabt til at sidde stille.

Om Cafe Kaffe

Kaffe er jo ikke "bare" kaffe, men en drik der bringer os sammen, om det er på arbejdspladsen, der hjemme, i byen eller under dynen med en god film. Her på cafe kaffe skriver jeg om alt hvad jeg finder interessant omkring kaffe, giver mine bud på gode cafe'er og hvor du finder den gode kaffe om det er til hjemmet eller i byen. Det du får på dit arbejde... tja det er vist ikke for kvaliteten det drikkes.

Der er lukket for kommentarer.